HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bredebieb start Bredebieb Academy in samenwerking met Universiteit Twente
17-12-2015
De Bredebieb lanceert begin volgend jaar in samenwerking met de afdeling Professional Learning & Development van de Universiteit Twente de zogeheten Bredebieb Academy, een innovatieprogramma bedoeld voor het management van bibliotheken om een traditionele bibliotheek te ontwikkelen tot een innovatieve bibliotheek in het hart van de samenleving.
De Bredebieb Academy werkt op basis van ‘action learning', geen theoretische colleges maar kennis van experts van de universiteit, ondernemers en daarbuiten en deze direct toepassen op de vraagstukken die de deelnemers inbrengen, zo stelt de Bredebieb in een persbericht (pdf). Belangrijk uitgangspunt daarbij is het principe van ‘Learning by doing': werken aan de eigen casus, co-creatie met inleiders, docenten en andere deelnemers, waarbij de eigen opgave centraal staat. Daarbij wordt een beroep gedaan op de expertise van de afdeling Professional Learning & Development van de Universiteit Twente.

Het programma, waarvoor de eerste intake op 14 januari 2016 plaatsvindt, bestaat uit vier modules (Context, Ontwerp,Activatie, Alignment), van elk een dag opgebouwd uit drie dagdelen. De deelnemers werken aan de eigen business case van één bibliotheek, of aan een gemeenschappelijk vraagstuk van meerdere bibliotheken. Tijdens een van de intakes (op 14, 24 of 28 januari) wordt de specifieke opgave van elke deelnemende bibliotheek, dan wel de gemeenschappelijke opgave van meerdere bibliotheken in kaart gebracht. De eerste editie van de Bredebieb Academy, waaraan kan worden deelgenomen door in totaal 15 deelnemers, afkomstig van vijf bibliotheken, vindt plaats in de periode tussen 11 februari en 28 april.

Aan het einde van de leergang volgt een examen waarbij de deelnemers beoordeeld zullen worden op basis van de eigen casuïstiek, de business case:
  • Inzicht in de regio, populatie, segmentatie, beleidsplannen, publieke/private partijen, concurrentie etc.
  • Definiëring van de Bredebiebmix: wat zijn de relevante maatschappelijke thema’s in de regio.
  • Vitale coalitie: wie zijn de strategische partners met welke de maatschappelijke thema’s kunnen worden aangepakt.
  • Programmering (plan, planning jaarkalender)
  • Uitrollen benodigde infrastructuur (voortbouwend op bestaande).
Stichting Bibliotheekwerk, het A&O-fonds van de openbare bibliotheken, ondersteunt de lancering van de Bredebieb Academy, aldus de Bredebieb, de publiek-private samenwerking van openbare bibliotheken en The Alignment House. BibliotheekWerk vergoedt 50% van de kosten op voorwaarde dat de deelnemer het examen aan het einde van de leergang heeft behaald. Na afloop van de eerste tranche, die in februari van start gaat en bedoeld is als pilot, deelt BibliotheekWerk de kennis en ervaringen van de deelnemers met de sector via de website. Op deze manier kan de leergang ook verder ontwikkeld en verbeterd worden, zo stelt Stichting Bibliotheekwerk.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie