HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bredase stadsdeelbibliotheek Zuid officieel geopend
18-12-2015
Afgelopen woensdag heeft directeur Gertjan Endedijk van Bibliotheek Breda officieel Bibliotheek Zuid geopend, de tweede stadsdeelbibliotheek van Breda.
Met de restyling en omvorming van de voormalige bibliotheekvestiging Zuidoost tot Bibliotheek Zuid beschikt Breda nu, naast de centrale, over twee stadsdeelbibliotheken. Stadsdeelbibliotheek Haagse Beemden, die in september openging, bedient het noordelijke deel van Breda.

Onderdeel van de vernieuwing is de nieuwe presentatie van de collectie. Die staat nu gerangschikt in verschillenden ‘beleefwerelden’ waarin de boeken en materialen aan de hand van thema’s worden gepresenteerd.
In verband met de sluiting van de vestigingen in Ulvenhout (in 2014) en Bavel (in 2013) is de collectie kranten en tijdschriften in de nieuwe stadsdeelbibliotheek met 30% uitgebreid. De jeugd- en volwassenencollectie in deze vestiging zijn uitgebreid om het aanbod te verbreden. Om ter plaatse te kunnen lezen zijn er zitjes gemaakt en is er een leeshoek met grote tafels en een koffiecorner.

De omvorming van filiaal Zuidoost tot stadsdeelbibliotheek Zuid past binnen het traject 'Bibliotheek van de Toekomst', dat in 2013 werd ingezet, mede vanwege bezuinigingen. Deze nieuwe koers betekende onder meer sluiting van zeven van de toenmalige tien Bredase vestigingen. Als alternatief komt er in alle ruim 50 Bredase scholen een Bibliotheek op school. Ook worden er in enkele buurthuizen en ouderencentra inlever- en ophaalpunten ingericht waar de leden terecht kunnen om boeken af te halen en in te leveren die ze via internet besteld hebben. Met de dienst 'Bibliotheek aan huis' komt er een bezorgservice voor minder mobiele ouderen.
De nieuwe koers werd ingezet nadat in 2011 het Masterplan Huisvesting Bibliotheek Breda door het Bredase college werd aangenomen, voornamelijk om een bezuinigingsdoelstelling van vijf ton te realiseren. (Zie ook het Uitvoeringsplan 'Bibliotheek van de Toekomst' - pdf)
In 2012 werd de Bredase bibliotheek verzelfstandigd en ging zij samen met centrum voor de kunsten Nieuwe Veste in de Stichting Nieuwe Veste.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie