HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Miranda Corbière van Bibliotheek Hoorn wint Jan van Luxemburgprijs
18-12-2015
Miranda Corbière van Bibliotheek Hoorn heeft op 17 december de Jan van Luxemburgprijs uitgereikt gekregen, een prijs voor leesbevordering.
Miranda Corbière van Bibliotheek Hoorn wint Jan van Luxemburgprijs
Over Miranda Corbière stelt de jury van de prijs onder andere: 'Met haar "Pippification of the Library" heeft zij tal van innovatieve leesbevorderingsprojecten uitgedacht en opgezet. Miranda betrekt kinderen actief bij het bibliotheekwerk. Het liefst ziet ze de kinderen aan de macht, zoals Pippi Langkous ook de baas is in haar eigen huis. Miranda ontwikkelde de Brede School Bibliotheek (BSB) in Hoorn, een bibliotheek voor kinderen, door kinderen. De nieuwe jeugdafdeling van de Centrale bibliotheek in Hoorn richt zich niet alleen op de boekenwurmen, maar ook op kinderen met andere interesses. Tot slot ontwikkelde Miranda, samen met VVE- instellingen, wijkcentra en het Logopedisch Centrum, de Woordenwerkplaats, met speelhoeken waar peuters op een actieve manier bezig zijn met taal.'

Miranda Corbière schenkt de gewonnen prijs aan de eerste Hoornse Brede School Bibliotheek in de Grote Waal. Het geldbedrag zal daar een goede bestemming krijgen, aldus Bibliotheek Hoorn.

Het Jan van Luxemburg Programma is geïnitieerd ter nagedachtenis aan Jan van Luxemburg (1936-2012), een literatuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Het Jan van Luxemburg Programma organiseert activiteiten rond lezen en voorlezen. Met het uitreiken van de Jan van Luxemburg Prijzen wil het de aandacht vestigen op mensen en organisaties die de liefde voor lezen verspreiden. Elk jaar worden er twee prijzen uitgereikt. Eén van de twee prijzen gaat naar een persoon of organisatie die zich richt op kinderen en/of jongvolwassenen, de andere naar een individu of organisatie die zich richt op volwassenen. Onder individuen wordt ook gedacht aan bijzondere boekverkopers of bibliothecarissen, of mensen die literaire evenementen organiseren. 

Dit jaar waren er acht genomineerden. Naast Miranda Corbière viel ook het team docenten Nederlands en Moderne Vreemde Talen aan het Hermann Wesselink College te Amstelveen in de prijzen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie