HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken Noord-Fryslân introduceren boetevrij lenen
30-12-2015
In de 14 vestigingen van Bibliotheken Noord-Fryslân kan vanaf 1 januari 2016 boetevrij geleend worden. Daartegenover staat een contributieverhoging met 3,50 euro.
In de Leeuwarder Courant stelt Jouke Bethlehem, directeur van Bibliotheken Noord-Fryslan (vestigingen in o.a. Harlingen, Dokkum en Franeker) dat het besluit tot afschaffing van de boetes mede genomen is naar aanleiding van onderzoek onder de leden. 'Ouders zijn het snel zat als een kind met een boete thuis komt,' aldus Bethlehem. Bovendien biedt het ook voor de bibliotheek voordelen. 'We hebben een stuk minder administratie en daar kunnen we weer mee besparen,' zo stelt Bethlehem. De uitleentermijn wordt verlengd van drie naar vier weken. Langleners zullen na een zekere periode door de bibliotheek met een berichtje aangespoord worden de materialen terug te brengen. 'Nu durf ik wel te zeggen dat we de bibliotheek met de beste leenvoorwaarden in Nederland zijn,' aldus Bethlehem in de Leeuwarder Courant.

Ter compensatie van de maatregel wordt de contributie met 3,50 euro verhoogd tot 47,50 euro per jaar.
 
Onlangs maakte ook Bibliotheek Nijkerk bekend per 1 januari 2016 te stoppen met de boetes. De afschaffing van de boetes past binnen een pakket van maatregelen om klantvriendelijker te worden. Zo zal het mogelijk zijn langer te lenen (tot 8 weken), per maand te betalen, komen er ruimere openingstijden en kan men 24 uur per dag materialen inleveren. Vanwege de uitleentermijn van 8 weken is verlengen niet meer mogelijk, zo meldt Stad Nijkerk.nl.

Daar tegenover staat dat Bibliotheek Nijkerk zich genoodzaakt ziet vanwege een opgelegde bezuiniging van 100.000 euro het abonnementstarief voor volwassenen te verhogen tot 58 euro per jaar. Ook jongeren van 13 t/m 17 jaar moeten voortaan op besluit van de gemeente betalen voor hun lidmaatschap, zo stelt Bibliotheek Nijkerk. Voor hen gaat een abonnementstarief van 29 euro per jaar gelden.

Eerder besloten BiblioPlus (Boxmeer, Cuijk, Gennep, Bergen e.o) en Bibliotheek Rivierenland reeds tot de introductie van boetevrij lenen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie