HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
E-bookcampagne gelanceerd met 'Twitterestafette' auteurs
17-01-2016
Op 15 januari is de landelijke campagne ter promotie van het e-bookaanbod van de bibliotheken van start gegaan met een feestelijke bijeenkomst in Bibliotheek Zuid-Kennemerland en met de aftrap van een Twitterestafette door schrijvers. Een keur aan auteurs zal gedurende een maand om de beurt twitteren over zijn of haar favoriete e-booktitel om zo de e-bookcollectie van de bibliotheken in de schijnwerpers te zetten.
Tot de schrijvers die onder de hashtag #FavEbook over zijn of haar favoriete e-booktitel zullen twitteren behoren Kluun, Abdelkader Benali, Franca Treur, Paul van Loon, Loes den Hollander, Ronald Giphart, Iris Boter en Guus Kuijer. Ook auteurs van informatieve boeken zoals oud-hockeycoach Marc Lammers, YouTube-fenomeen Bardo Ellens, culinair journalist Felix Wilbrink en meditatieleraar en muzikant Tijn Touber twitteren mee, zo meldt de Koninklijke Bibliotheek (KB) in een persbericht

Tijdens de landelijke campagne zullen als favoriet e-book onder andere de volgende titels worden uitgelicht Tonio van A.F.Th. van der Heijden, Bonita Avenue van Peter Buwalda, Ik verzin dit niet van Sylvia Witteman, Vader van Karl Ove Knausgård, Lionel Messi van Leonardo Faccio, De thuiskomst van Anna Enquist, De aanslag van David Baldacci, Oorlog en Vrede van Tolstoj.

De KB meldt dat het landelijke e-bookaanbod van de bibliotheken op dit moment bijna 11.000 titels omvat. Tot nu toe hebben sinds de start van het e-bookplatform ruim 240.000 mensen een account aangemaakt. In 2014 zijn 153.699 accounts aangemaakt en in 2015 ging het om 85.807 nieuwe accounts. (In 2015 ging het om gemiddeld circa 6000 nieuwe accounts per maand, met een uitschieter in juli toen ongeveer het dubbele aantal nieuwe accounts werd aangemaakt vanwege de Vakantiebieb.) afgelopen jaar werden meer dan 1,5 mln e-books uitgeleend, aldus de KB. Het aantal actieve leners bedraagt ongeveer 35.000 per maand (met weer een uitschieter in juli), die gemiddeld ruim 135.000 uitleningen per maand voor hun rekening namen. In december 2015 lag het aantal uitleningen op 141.431. Het totaal voor 2015 bedraagt 1.610.148 uitleningen, Een stijging van 98% ten opzichte van 2014. Eind 2015 bestond het totale aanbod aan e-books uit 10.611 titels: 5103 romans, 2837 informatieve e-books, 1340 spannende e-books, 893 jeugdtitels en 380 poëzietitels. 50,7% van alle uitleningen wordt uitgemaakt door romans, voor informatieve boeken ligt het op 12,7%, voor spannende boeken op 26,7%, bij jeugdboeken gaat het om 9%.

Op 12 januari is overigens een vernieuwde versie van het e-bookplatform gelanceerd. De vernieuwingen betreffen met name een nieuwe en andere presentatie met als doel de usability en discoverability  te verbeteren. Ook is het platform nu gebruiksvriendelijker voor bezitters van e-readers. Raymond Snijders gaat in een blogpost nader in op de aanpassingen aan het platform. Snijders heeft ook een uitgebreide analyse gemaakt van het gebruik van het e-bookplatform in een op 8 januari verschenen blogpost . (Bovengenoemde cijfers zijn daaraan ontleend.)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie