HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
NBD Biblion verlaagt tarieven centrale metadataproductie
18-01-2016
NBD Biblion heeft met ingang van 2016 de tarieven voor de centrale metadataproductie met 15% verlaagd. De tarieven kunnen worden verlaagd omdat NBD Biblion dit jaar fors gaat bezuinigen.
NBD Biblion stelt in een persbericht dat de openbare bibliotheken momenteel onder hoge bezuinigingsdruk staan en dat de kosten voor het Omslagstelsel/Centrale Metadataproductie (pdf) voor bibliotheken een grote jaarlijkse investering vormen. 'Om die reden heeft een aantal bibliotheekdirecteuren zich bij ons gemeld met de vraag om lastenverlichting,' aldus NBD Biblion, daarmee mede refererend aan de brief van Albert Kivits, directeur Bibliotheek Eindhoven, waarvan Bibliotheekblad.nl op 8 januari melding maakte.

NBD Biblion zegt verder over de tariefverlaging: 'De tarieven voor de Centrale Metadataproductie kunnen worden verlaagd omdat NBD Biblion dit jaar fors gaat bezuinigen. (...) Een belangrijke doelstelling van dit traject is dat we goedkoper gaan produceren. Met het aanbieden van een korting van 15% nemen we alvast een voorschot op deze bezuinigingen. Daarnaast is deze korting ook mogelijk omdat de opbrengsten van datalevering aan commerciële partijen vanaf 1 januari 2016 in mindering worden gebracht op de datatarieven. Op deze manier vloeien deze extra inkomsten direct terug naar de branche.'
De tariefverlaging betekent dat bibliotheken per inwoner € 0,187 gaan betalen voor de metadata in plaats van € 0,22.

NBD Biblion stelt verder dat zij in de loop van dit jaar het huidige omslagstelsel, dat dateert uit de jaren negentig, wil gaan herzien en dat deze herziening naar verwachting kan leiden tot een nog grotere korting dan 15%. Reden waarom bibliotheken dit jaar een halfjaarfactuur ontvangen in plaats van een jaarfactuur.

Om te bepalen of de huidige dataset nog voldoet, gaat NBD Biblion de komende maanden in gesprek met een aantal ervaren vakinhoudelijke specialisten uit de branche. Voor dit klantenpanel zullen ook vertegenwoordigers van de VOB, KB en OCLC worden uitgenodigd, aldus NBD Biblion, dat er aan toevoegt dat hierover binnenkort meer informatie zal volgen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie