HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vereniging van Letterkundigen organiseert bijeenkomst over leenrecht
20-01-2016
De Vereniging van Letterkundigen (VvL) organiseert op vrijdag 5 februari een bijeenkomst over leenrecht, tijdens welke Stichting Leenrecht uitleg zal geven over een onderzoek dat zij gedaan heeft naar de oorzaken van de dalende leenrechtvergoedingen. Ook zal dan gesproken worden over actiemogelijkheden.
De VvL stelt dat de leenrechtvergoedingen om verschillende redenen de laatste jaren sterk teruglopen. Voor schrijvers en vertalers van alle genres is de sluiting van bibliotheken voelbaar: er zijn stomweg minder boeken uit te lenen, aldus de VvL. Voor kinder- en jeugdboekenschrijvers heeft daarnaast het onderbrengen van collecties van reguliere bibliotheken bij schoolbibliotheken grote invloed. Scholen zijn vrijgesteld van het betalen van leenrecht.
'Velen constateren bovendien dat het boekenaanbod in de bibliotheken als gevolg van (gemeentelijke) bezuinigingen verschraalt. Even kort door de bocht: meer exemplaren van populaire titels, minder aandacht voor alle andere titels,' zo stelt de VvL, dat daarom wil bespreken hoe deze ontwikkelingen te keren zijn.

De vereniging stelt uitdrukkelijk dat het niet gaat om een oproep tot actie  tegen bibliotheken. 'Wij zijn bondgenoten waar het gaat om leesbevordering en zijn beiden gebaat bij een zo breed mogelijke collectie. De bibliotheken voeren bezuinigingen door die zij opgelegd gekregen hebben van hun subsidieverstrekkers, de gemeenten dus. De VvL heeft op allerhande manieren geprobeerd hier bij gemeenten tegen te ageren en blijft dat doen. Wij vinden het onterecht dat de gevolgen van de bezuinigingen bij de schrijvers terechtkomen,' aldus de VvL.

De bijeenkomst bestaat uit twee delen. Het eerste deel is informatief en wordt door de Stichting Leenrecht verzorgd. Waar gaat het met het leenrecht naartoe? Wat is de stand van zaken precies? Wat gebeurt er in al die verschillende types bibliotheken – van vrijwilligers- tot commerciële en buurthuisbibliotheken – als het gaat om de betaling van leenrecht? Wat zijn modellen voor de toekomst? Tijdens het tweede deel wil de VvL praten over actiemogelijkheden. Wat doet de VvL, wat kunnen ze, en wat kan er precies gedaan worden om in de bres te springen voor de boeken en het leenrecht?

De bijeenkomst vindt op 5 februari plaats in De Observant 7 te Amersfoort.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Candy Duinker
21-1-2016 15:17
 Om de discussie compleet te maken zou ik ook nog het lezen van e-books willen meenemen. E-books kunnen (te) makkelijk op illegale wijze gedownload worden. Ook hierdoor derven schrijvers inkomsten.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie