HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Koninklijke Bibliotheek archiveert tienduizendste website
28-01-2016
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft onlangs de tienduizendste website bewaard als digitaal erfgoed. Het gaat om de website van de Règâhs (een Haagse viermans ‘flamingo’-formatie). De KB is in 2007 begonnen met het verzamelen van Nederlandse websites, om zo een webarchief op te bouwen dat toekomstige onderzoekers een dwarsdoorsnede van de Nederlandse cultuur in handen geeft.
Het webarchief van de KB omvat op dit moment meer dan honderdduizend versies van tienduizend websites. Behalve de Règâhs zijn er bijvoorbeeld sites opgenomen van de grieppandemie in 2009, vorige versies van de KB-website, sites van verschillende heemkundekringen, maar ook GeenStijl en vele blogs. Een ander voorbeeld is de website van de troonswisseling in 2013, die allang weer offline is, maar in het webarchief van de KB nog bewaard wordt.

De KB heeft speciale aandacht voor websites die dreigen te verdwijnen. Zo is bijvoorbeeld de V&D-site nog wel in het webarchief te vinden, maar niet meer online. Dagelijks verschijnen er honderden websites – en verdwijnen er waarschijnlijk evenveel. De sites die blijven bestaan, veranderen geregeld van inhoud of van vormgeving. Digitaal erfgoed is vluchtig en kwetsbaar: wat er gisteren was is morgen verdwenen. Websites moeten daarom telkens opnieuw worden binnengehaald (‘geharvest’) om actuele versies te bewaren, aldus de KB. De KB hanteert bij het harvesten van websites een specifiek selectiebeleid. Primair worden websites met wetenschappelijke en culturele inhoud geselecteerd, maar daarnaast ook websites met een innovatief karakter die exemplarisch zijn voor de huidige trends op het Nederlandse deel van het web. De KB kijkt bij de selectie ook naar maatschappelijke relevantie en populariteit. Sites die het meest worden geraadpleegd door Nederlandse internetgebruikers en/of sites met een hoge ranking krijgen prioriteit bij opname in het webarchief. Ruim tweehonderd van de opgeslagen websites zijn niet meer online, aldus de KB. Er is inmiddels circa 18 Terabyte aan data verzameld.

Het webarchief is in verband met auteursrechten uitsluitend toegankelijk binnen de muren van de KB. Voor meer informatie over het webarchief, zie de website van de KB.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie