Vandaag is Literatuurmuseum.nl gelanceerd, een nieuw online platform over de Nederlandse literatuur. Op de website worden grote en kleine gebeurtenissen uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis op innovatieve wijze tot leven gebracht, voor een breed publiek van liefhebbers, scholieren, docenten en onderzoekers.
Literatuurmuseum.nl is een website van het Letterkundig Museum, ontwikkeld in samenwerking met het
Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW).
Literatuurmuseum.nl brengt de literaire schatten van het
Letterkundig Museum dichterbij dan ooit, door persoonlijke verhalen en door creatieve digitale presentaties,
aldus het Huygens Instituut. De eerste verhalen die het nieuwe museum biedt, gaan over Charlotte Mutsaers, Remco Campert, J. Slauerhoff en andere auteurs. Daarnaast leveren diverse hedendaagse schrijvers een bijdrage aan Literatuurmuseum.nl. Onder anderen Hanna Bervoets, Philip Huff, Ernest van der Kwast en Christiaan Weijts werpen hun persoonlijke licht op een verrassend document of voorwerp uit de collectie van het museum.
Het Huygens Instituut stelt de lancering ook te zien als het startpunt voor een uniek onderzoeksexperiment van het instituut, waarin
vier hedendaagse schrijvers (filmpje) zich vanaf 8 februari vier weken lang op de voet laten volgen bij het schrijven van een verhaal. Onderzoekers registreren het creatieve proces tot op de seconde en doen verslag. Ook de schrijvers zelf posten dagelijks een bericht over hun artistieke ups en downs, en ook hun tussentijdse vorderingen zullen op de website te lezen zijn.
Het platform is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Mondriaanfonds en het VSBfonds.
De lancering van het platform werd in juni 2014 door het Letterkundig Museum en het Huygens Instituut
aangekondigd. Beide organisaties meldden toen bij de realisering van het platform de krachten te willen bundelen om 'op innovatieve wijze grote en kleine verhalen uit de literatuur te vertellen' en de resultaten van wetenschappelijk onderzoek 'op een inspirerende en creatieve manier' te willen vertalen.
Het Letterkundig Museum meldde destijds verder over het platform: 'Het platform wordt een interactieve omgeving waar het literaire erfgoed in een verrassend perspectief wordt getoond, toegankelijk is en gelezen kan worden. De site biedt een veelkleurige staalkaart van grote en kleine, bekende en minder bekende momenten uit de literatuurgeschiedenis, die elk vanuit een eigen creatieve invalshoek tot leven worden gebracht. Bezoekers van het platform kunnen vragen stellen, discussies voeren en actief deelnemen aan de ontsluiting van het literaire erfgoed door middel van crowd sourcing. Aan de hand van de literaire schatten die het Letterkundig Museum bewaart, gecombineerd met het onderzoek dat het Huygens ING uitvoert, willen beide instellingen het literaire verleden laten spreken en van context voorzien.'