HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Overlast en agressie in bibliotheken Amersfoort en Ede
08-02-2016
Verschillende politieke partijen in Amersfoort tonen zich geschokt na berichten over voortdurende overlast door groepen jongeren in het Eemhuis. In Ede is een medewerker van de bibliotheek afgelopen vrijdag gewond geraakt na te zijn geslagen met twee boeken.
Het incident in Ede deed zich voor nadat een bibliotheekmedewerker een 46-jarige Edenaar er op gewezen had dat hij op een plek zat waar dat volgens de huisregels niet is toegestaan. Hij ontstak daarop in woede en sloeg haar met twee boeken die hij in zijn handen had, zo meldt de Gelderlander. De bibliothecaresse kwam daardoor ten val en liep letsel op. De man is aangehouden. Hij is na verhoor weer vrijgelaten, maar mag voorlopig de bibliotheek niet meer in.

Het Algemeen Dagblad maakt afgelopen zaterdag melding van nauwelijks te beteugelen overlast in het Amersfoortse Eemhuis door 'ongeveer tachtig voornamelijk allochtone jongeren van tussen de 10 en 18 jaar.' De jongeren zouden de bibliotheek al terroriseren sinds de opening van het Eemhuis in 2014. Directeur Erno de Groot van Bibliotheek Eemland stelt in het Algemeen Dagblad: 'In groepjes van tien tot twintig man verspreiden zij zich dagelijks over de bibliotheek, waar ze via mobieltjes contact met elkaar houden. Dat gaat er heel luidruchtig aan toe. Soms worden er zelfs drugs gedeald. Daar hebben we duidelijke aanwijzingen voor. Als je er wat van zegt, krijg je een heel grote mond en ontstaat er echt een dreigende situatie. Mijn medewerkers zijn daar niet voor opgeleid.'
De bibliotheek wil de overlast beteugelen door de inzet van extra beveiligers en door het plaatsen van camera's waarmee gezichtsherkenning mogelijk is. De Groot overweegt ook het invoeren van een identificatieplicht, maar wil dat liever vermijden, 'want de bibliotheek is een openbare plek'.
De bibliotheek had vorig jaar ook al extra beveiliging, maar heeft die weer teruggeschroefd toen het iets beter leek te gaan. De Groot zegt daarover: 'Dat was de grootste fout die we konden maken. De situatie werd gelijk van kwaad tot erger. (...) De situatie [is] nooit écht onder controle geweest. Alleen als wij zelf de beveiliging opschroeven en erbovenop zitten. Maar de beveiliging betaal ik uit eigen zak. Straks ben ik alleen nog maar de beveiliging aan het betalen en kan ik geen nieuwe boeken meer kopen.'

De Groot heeft de problemen vorige week aangekaart bij de gemeente en heeft aangedrongen op snel handelen, aldus het AD. Verschillende politieke partijen in de Amersfoortse gemeenteraad tonen zich vandaag geschokt over de berichten over de overlast in het Eemhuis. Raadsleden van CDA, GroenLinks, PvdA, VVD, Actief en BPA reageren met verbijstering, aldus het Algemeen Dagblad.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (4)

Esther Valent
8-2-2016 13:54
Wat afschuwelijk voor de collega's in Amersfoort en vooral in Ede! Ik werk in 2 bibliotheekorganisaties en heb bij beiden met alle frontoffice medewerkers een training Ongaan met overlast gedaan. Ik vond dit zeer effectief, we vormen één front als er iets gebeurt en daardoor heb je als individu meer zelfvertrouwen om effectief in te grijpen. Verder: ik weet haast zeker dat in Kennemerwaard iemand die een personeelslid heeft geslagen er levenslang niet meer in zou mogen!
Erna Winters
8-2-2016 17:33
 In aanvulling op Esther. Ja bij ons is er ook (soms) sprake van met name verbaal geweld richting medewerkers. Alle medewerkers van de publieksdiensten hebben een HOMAG training gehad. En de medewerkers helpen elkaar om sterk te staan. In geval van langdurig aanhoudende onveilige situaties weten te teamleiders dat ze tijdelijk beveiligingsmedewerkers in kunnen huren. Dat is gelukkig nog niet vaak nodig geweest, en het betreft dan ook altijd inzet tijdens een korte periode. Daarnaast hebben we goede contacten met de verschillende wijkagenten en werken de uitzettingen en toegangsontzetting voor korte over langere tijd over het algemeen goed. 
Karin Horst
9-2-2016 13:48
In Amersfoort zijn ook al trainingen gegeven. Maar in het toepassen zijn er natuurlijk altijd verschillen. De één is er beter in dan de ander. 
Bovendien zijn groepen altijd lastig. 
ikzelf hoop dat we de pasjes-toestand / identificatie verplichting zullen kunnen vermijden door andere oplossingen.  
Willy Blom
2-3-2016 17:17
Helaas kennen wij ook probleem van overlast met name in Tiel en Culemborg. In nauw overleg met gemeente en politie zijn we overgegaan tot instellen van zogenaamde lokaal verboden. Jongeren die zich niet gedragen, wordt toegang tot vestiging voor jaar ontzegd. Niet leuk maar wel effectief. Ervaring heeft geleerd dat dit enorm afschrikt en het gegeven als een lopend vuurtje door de groep gaat die overlast veroorzaakt.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie