Tijdens een bijeenkomst op 7 februari hebben inwoners van de kern Glanerbrug op uitnodiging van de Enschedese wethouder Jeroen Hatenboer en directeur Gerard Kocx van Bibliotheek Enschede mee kunnen praten over de invulling van de bibliotheekfunctie in hun dorp. Dit mede met het oog op de forse bezuiniging die de bibliotheek door de gemeente Enschede opgelegd heeft gekregen.
De Enschedese gemeenteraad stemde in juni 2015 in met een extra
bezuiniging van 600.000 euro voor de bibliotheek, bovenop een eerdere bezuinigingsopdracht van drie ton. Dit betekent dat de totale subsidie daarmee teruggaat van 3,5 miljoen euro naar 2,6 miljoen in 2017.
Bibliotheek Enschede is nu aan zet om een voorstel voor te leggen aangaande de invulling van de bezuinigingsopdracht van negen ton. De bibliotheek heeft daarbij van de raad de opdracht meegekregen
de filialen in de wijken en kleine kernen overeind te houden. Tegenover
Enschede FM legt Gerard Kocx, directeur Bibliotheek Enschede, uit dat dat in het licht van de bezuinigingen alleen te realiseren is als de bewoners van de betreffende kernen en wijken hun verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent dat de bibliotheek in de toekomst alleen nog zal zorgen voor de ondersteuning en dat de uitvoering door de mensen zelf zal moeten worden gedaan. Derhalve zullen betaalde krachten veel minder ingezet gaan worden, terwijl de bewoners actief de bibliotheek moeten gaan runnen op vrijwillige basis. Volgens Kocx werd uit het overleg met de bewoners in ieder geval duidelijk dat zij erg hechten aan de aanwezigheid van een bibliotheek in het dorp en dat het streven dus zal zijn om de vestiging te handhaven. Er zijn nog geen knopen doorgehakt, maar de dorpsraad van Glanerbrug (ca 17.000 inwoners) blijft betrokken bij de toekomstige invulling van de bibliotheekvoorziening.
Tubantia meldt dat de deelnemers aan de bewonersbijeenkomst in Glanerbrug het er in ieder geval over eens waren dat de bibliotheek hoe dan ook het culturele kloppende hart van het dorp moet worden. Tijdens de bijeenkomst werd gesteld dat de bibliotheek 'aantrekkelijk en toegankelijk voor iedereen moet zijn. Het moet een plek zijn waar je anderen kunt ontmoeten, je je kunt ontwikkelen en ontspannen. De bibliotheek moet als spiegel van de samenleving, een ontmoetingsplek voor alle Glanerbruggers worden,' aldus
Tubantia.
De opmerkingen van de bewoners dienen als input bij de verdere uitwerking van een plan voor de toekomstige bibliotheekvoorziening in Enschede. Er komt een werkgroep 'Inhoud', een werkgroep 'Partners' en een werkgroep 'Gebouw'. Eind maart moet er een schets van de toekomstige bibliotheek liggen.