Samenwerking bibliotheken en Belastingdienst bij hulp bij digitaal zaken doen met overheid
De Belastingdienst, de Koninklijke Bibliotheek en de openbare bibliotheken gaan samenwerken om mensen ondersteuning te bieden bij het digitaal zaken doen met de overheid.
Alle 800 vestigingen van openbare bibliotheken in Nederland geven gratis toegang tot computers met internet plus printfaciliteiten om online zaken te doen met de overheid, waaronder de Belastingdienst. Sommige bibliotheken bieden deze mogelijkheid al, andere zullen dit de komende maanden realiseren.
Naast het bieden van toegang tot computers en printers worden door bibliotheken cursussen georganiseerd om mensen te leren hoe digitaal zaken doen met de overheid concreet werkt. In een vandaag in de Bibliotheek Den Haag door staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën en algemeen directeur Lily Knibbeler van de KB getekend convenant hebben de betrokken organisaties afgesproken dat bibliotheken ook maatschappelijke organisaties gaan uitnodigen om belastingspreekuren te houden om minder redzame burgers te helpen met het digitaal regelen van belasting- en toeslagzaken. In de loop van de komende drie jaar gaan zo 150 bibliotheken cursussen geven om burgers te leren hoe de e-overheid concreet werkt en hoe ze bijvoorbeeld een toeslag kunnen aanvragen. De Belastingdienst zorgt voor training van deze maatschappelijke dienstverleners, zo melden de organisaties in
een persbericht.
Naast de gratis beschikbaar gestelde computers met internet en printers voor belasting- en toeslagzaken worden nagenoeg bij alle bibliotheekvestigingen gratis digivaardigheidscursussen aangeboden, waaronder Digisterker - omgaan met de e-overheid.
De Belastingdienst investeert €1,9 miljoen in de ‘digi-hulp’. De Koninklijke Bibliotheek vervult een coördinerende rol, waarbij zij toeziet op de naleving van het convenant en de verdeling van de subsidie onder de lokale bibliotheken, zo
meldt de KB.
Zie ook
de presentatie over de samenwerking tussen de Belastingdienst en bibliotheken.
Overigens zijn er ook bibliotheken die aangeven er nog niet klaar voor te zijn om mensen bij te staan bij belastingzaken, zoals
Bibliotheek aan de Vliet, die de berichtgeving over de samenwerking tussen de Belastingdienst en bibliotheken 'voorbarig' noemt.
Sinds 1 januari kunnen bibliotheken via de Koninklijke Bibliotheek meedoen aan de inkoopregeling voor het programma
Digisterker, bedoeld om burgers te laten werken met de elektronische overheid, waarbij de KB de licentie betaalt. Digisterker is dit jaar voor het eerst toegevoegd aan het Basispakket digitale content. Tijdens deze cursus leren mensen hoe ze onder andere gebruik kunnen maken van digitale diensten van de gemeente, het UWV en de Belastingdienst. Cursisten oefenen bijvoorbeeld met het aanvragen, activeren en gebruiken van hun DigiD en leren hoe ze zaken kunnen regelen via de website
e-overheid.nl. Dit allemaal ter voorbereiding op het feit dat uiterlijk in 2017 alle zaken met de overheid digitaal moeten kunnen worden afgehandeld.
In het
komende nummer van Bibliotheekblad (verschijning 25 februari) verschijnt een dossier 'Bibliotheek en digitaliserende overheid', met onder andere als praktijkvoorbeelden: Bibliotheek Zoetermeer, Bibliotheek Deventer en een samenwerking in West-Brabant.