HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Geen ‘schone lei’ VOB-bestuur
19-02-2016
Het bestuur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) geeft geen gehoor aan de wens van sommige VOB-leden om met ‘een schone lei’ te beginnen door collectief af te treden. Dat antwoordt vice-voorzitter Chris Wiersma desgevraagd naar aanleiding van een aandachts- en actiepunt in het bestuursstuk bij de nota VOB 3.0.
In het bestuursvoorstel (pdf) dat voorafgaat aan het rapport ‘VOB 3.0’ van interim-directeur Cor Wijn staat als elfde van de aandachts- en actiepunten (pagina 4): ‘De huidige samenstelling van het bestuur. Sommigen vragen om landelijk met een “schone lei” te beginnen nu er een directeurs- en voorzitterswissel alsmede een herpositionering plaatsvindt. Hiermee wordt bedoeld dat men van mening is dat het bestuur opnieuw moet worden geformeerd. In januari zal het zittende bestuur een toekomstgerichte evaluatie houden met deelneming van de nieuwe voorzitter. De vraag om een “schone lei’ wordt daarbij betrokken.’

Wiersma antwoordde op de vraag hoe hiermee is omgegaan: ‘Het bestuur heeft een evaluatie gevoerd in het kader van de Code Cultural Governance. Daarbij is vooral gesproken over het functioneren van het bestuur in relatie tot de VOB 3.0. Het bestuur geeft geen gehoor aan de wens van sommigen om met een schone lei te beginnen door collectief af te treden. Het betreft immers een wens van sommigen, er is geen uitspraak van de ALV.
Wel zijn inmiddels afspraken gemaakt over de werving voor drie vacatures die ontstaan zijn door het vertrek van bestuursleden en de plaats voor een lid van buiten de branche.’

De VOB-site laat zien dat het bestuur, na het aftreden van Marc Jacobs, bestaat uit Marleen Barth, Chris Wiersma, Irmgard Reijntjes, Arend Middelveld, Gerry Poelert en Jan Hoogenberg. Het rooster van aftreden toont ook de vacature van Charles Noordam en de nieuwe vacature door het besluit naast de voorzitter een tweede bestuurslid ‘van buiten’ te kiezen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie