HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Muntpunt Brussel neemt humanoïde robot Zora 'in dienst'
09-03-2016
Op dinsdag 8 maart is de humanoïde robot Zora in Muntpunt Brussel voorgesteld aan bezoekers en medewerkers van de bibliotheek. De robot zal na een testfase gaandeweg steeds meer worden ingezet in de publiekswerking van de organisatie. Muntpunt is daarmee de eerste bibliotheek in Europa die een robot 'in dienst' neemt.
Muntpunt Brussel neemt humanoïde robot Zora 'in dienst'
In de eerste testfase maken zowel medewerkers als bezoekers kennis met de robot. Daaruit zal blijken welke verdere ontwikkelingen nodig zijn om de robot optimaal in te zetten in de bibliotheek en het informatiecentrum. Die werkt Muntpunt uit samen met QBMT, de ontwikkelaars van Zora. Vanaf de zomer krijgt Zora enkele vaste taken en uren in Muntpunt.

Roel Leemans, algemeen directeur a.i. van Muntpunt, stelt in een persbericht: 'De robot is het startschot van een evolutie die wij niet willen missen. En vooral: een evolutie die wij willen delen met het grote publiek. Ook dat is de taak van Muntpunt: kennis en informatie met velen delen op een laagdrempelige manier.'

Muntpunt zal de eerste bibliotheek in Europa zijn die deze technologie aanbiedt. 'Net daarom kiezen wij voor een publieke testfase, We zitten op onontgonnen terrein in onze sector. De robot is er voor iedereen, we willen op deze manier zien wat de wensen en ook de verzuchtingen zijn bij het publiek. Zo kunnen we Zora gerichter verder ontwikkelen en inzetten,' aldus Leemans.

Tijdens de presentatie op 8 maart mochten 20 leerlingen van het eerste leerjaar van het Brusselse Sint-Jan Berchmanscollege als eerste de kunsten van Zora aanschouwen en uittesten.
 
De robot zal in de toekomst regelmatig in de publieke ruimte te vinden zijn. Zo zal Zora onder andere één van de wekelijkse voorleessessies voor kinderen op zich nemen op 16 maart, achter de balie meehelpen op 19 maart, en aanwezig zijn bij enkele klasbezoeken. (Zie de website van Muntpunt voor de precieze uren.) Vanaf de zomervakantie verschijnt Zora regelmatiger in Muntpunt en krijgt ze ook een vaster takenpakket. Het blijft daarbij de bedoeling ook lang daarna mee te groeien met de trends en technologie.

Zie hier voor een filmpje van de presentatie van Zora.

Foto: Iyabo Oyeniyi


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie