HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Basisschool Weurt wil dorpsbibliotheek opzetten
09-03-2016
De Weurtse basisschool De Ruyter is bezig met het opzetten van een bibliotheek voor alle dorpsbewoners. Het project heeft de naam 'Heel Weurt leest' gekregen. De bibliotheek moet gevestigd worden in dorpshuis De Kloosterhof, waar de school deze zomer intrekt. 
De plannen zijn mede een reactie op het verdwijnen van de bibliobus uit Weurt enkele jaren geleden, als gevolg van bezuinigingen. De inwoners van Weurt (ca 2400 inwoners), een dorpje in de gemeente Beuningen, bij Nijmegen, zijn daardoor aangewezen op de bibliotheek in Beuningen, een vestiging van Bibliotheek Gelderland Zuid.

De school schrijft in een nieuwsbrief (pdf) over de plannen onder andere: 'Nadat de biebbus is verdwenen, merken we dat steeds minder kinderen (samen met hun ouders) de bieb in Beuningen bezoeken. We hebben ons als school georiënteerd op het project Bieb op school. Dat blijkt financieel niet haalbaar, zeker niet voor de langere termijn.
De leerlingenraad is enthousiast over het idee een bieb in Weurt te krijgen. Zij maken jaarlijks een wensenlijst met titels om aan te schaffen op school. Natuurlijk worden er vanuit de reguliere schoolgelden boeken aangeschaft. (...) We zijn al aan het verzamelen voor onze school- en klassebieb; als we goede boeken zien, voor een aantrekkelijke prijs, schaffen we deze aan. Maar het is zo jammer, als het alleen maar beschikbaar is, voor de kinderen die op De Ruyter zitten. Een aantal kinderen krijgen we pas in de bovenbouw enthousiast om te gaan lezen. Deze jongeren zien we regelmatig terug en geven dan als argument dat ze “helemaal naar Beuningen moeten” om te lezen. Deze kids zouden net een klein duwtje nodig hebben om te blijven lezen; ze komen even terug naar hun oude basisschool (met ouders/opa/oma) en lenen boeken.'

De school wil een deel van de boeken in de schoolruimte plaatsen om alleen tijdens schooltijden beschikbaar te stellen. In een centrale ruimte moet een ander deel van de collectie komen met boeken die door iedereen geleend kunnen worden. De school roept de inwoners op boeken aan te leveren voor de bibliotheek:  kinderboeken, leesboeken voor volwassenen, peuterboeken, studieboeken, stripboeken.

De bibliotheekvestiging in Beuningen gaat overigens binnen enkele maanden verhuizen naar een kleinere ruimte. Het filiaal wordt verplaatst naar  Sociaal Cultureel Centrum De Lèghe Polder, waar de samenwerking gezocht zal worden met de partijen die al in het centrum gevestigd zijn. De verhuizing betekent wel een inkrimping van de collectie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie