HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Provinciale Bibliotheek Limburg Hasselt zet beacons in om interactieve rondleiding aan te bieden
10-03-2016
De Provinciale Bibliotheek Limburg in het Belgische Hasselt gaat beacons inzetten als educatieve tool. Met de beacons wordt een interactieve rondleiding voor zowel groepen als individuele bezoekers aangeboden.
De Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL) plaatste op 11 strategische punten in het bibliotheekgebouw zogeheten beacons. Deze beacons vormen als het ware een brug tussen de collectie en de iPads die de bibliotheek inzet voor haar educatieve werking, aldus de PBL in een persbericht.  Bezoekers kunnen de bibliotheek ontdekken met de nieuwe app, zowel met hun eigen toestel als met een iPad die bij de bibliotheek gratis beschikbaar is.

Via de beacons worden locatiegebonden informatie en opdrachten verstuurd naar tablets en smartphones. Beacons zijn kleine, draadloze doosjes die een signaal uitzenden dat smartphones en tablets kunnen opvangen en interpreteren. Apps kunnen van dit signaal gebruik maken om de gebruiker informatie te geven die relevant is voor de plaats waar hij zich bevindt.
 
'Het is mooi dat de Provinciale Bibliotheek Limburg sterk inzet op innovatie. De samenwerking met een start-up als Ojoo toont durf én ambitie om te investeren in de kansen die digitale technologie biedt. Met het beacons-project creëert de PBL voor haar bezoekers nieuwe manieren om de bibliotheek te beleven en de uitgebreide collecties te leren kennen,' aldus gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens. 

De bibliotheek plaatst het gebruik van de beacontechnologie in de trend van gamification, waarbij gametechnieken en –principes worden gebruikt om activiteiten uitdagender en leuker te maken. Het draagt bij aan een sterkere motivatie én betere leerprestaties. Met de inzet van een app wil de PBL deze voordelen ook in de educatieve werking van de bibliotheek realiseren, aldus de bibliotheek in het persbericht.

De bibliotheek ging in het kader van het project in zee met de start-up Ojoo, Ojoo-stichter Peter Symons licht toe: 'Ojoo werd ontwikkeld als eenvoudige toolbox voor het creëren, beleven en verkopen van eigen creaties, spelen, routes, quizzen...  zonder dat kennis van programmeren vereist is. Het project met de PBL sluit volledig aan bij onze visie. We zijn erg tevreden dat onze technologie gebruikt wordt waarvoor ze bedacht werd.'

In oktober vorig jaar kondigde TU Delft Library aan als eerste bibliotheek in Europa de iBeacontechnologie in te gaan zetten. De TU Delft Library gebruikt de beacontechnologie voor het aanbieden van een zogeheten Library Tour. Met de Library Tour geeft TU Delft haar (internationale) studenten een interactieve, gebruikersvriendelijke rondleiding door de universiteitsbibliotheek. De Library Tour app werd genomineerd voor de IVI Award 2015.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie