HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nederland tiende op lijst 'meest geletterde landen'
21-03-2016
Bij een internationale vergelijking van 'geletterde landen' door de Amerikaanse Central Connecticut State University eindigt Nederland op de tiende plek. Nederland scoort goed waar het gaat om computergebruik, maar eindigt onderaan waar het de bibliotheken betreft.
Central Connecticut State University keek in het kader van de internationale vergelijking World’s Most Literate Nations (WMLN) niet uitsluitend naar de mate van geletterdheid van de inwoners van de verschillende landen, maar met name naar wat genoemd wordt de 'literate behaviours and supporting resources'. Voor het vaststellen van de ranglijst werden vijf indicatoren gebruikt die volgens de onderzoekers iets zeggen over de 'literate health of nations', aldus de universiteit. Het gaat dan met name om aanbod en gebruik van kranten, bibliotheken en computers. Daarnaast worden in de vergelijking nog onderscheiden de aspecten Education System – Input (investeringen in het onderwijsen Education System – Output, waarbij voor het laatste onder andere de PISA-scores als uitgangspunt golden.

De op basis hiervan tot stand gekomen ranglijst wordt gedomineerd door de Scandinavische landen, die de hoogste vijf posities innemen, met Finland als eerste. Nederland komt terecht op de tiende plaats (van de in totaal 61 landen die in de vergelijking zijn meegenomen). Nederland eindigt als eerste waar het gaat om het computergebruik. Ook op de ranglijsten voor Education System - Input en Education System - Output doet Nederland het goed met respectievelijk een gedeelde zesde en een zevende plaats. Laatstgenoemde categorie biedt een indicatie voor de mate van geletterdheid. In deze categorie eindigen Singapore, Finland, Zuid-Korea, Japan, China en Canada nog boven Nederland.

Ons land doet het met een 25e plaats beduidend minder goed binnen de categorie 'Kranten' en eindigt ergens onderaan in de ranglijst 'Bibliotheken'. Nederland wordt in deze lijst vermeld op een 53e plaats (van de 61 landen).  Binnen de categorie 'Bibliotheken' bestaat de top-5 uit respectievelijk Estland, Letland, Noorwegen, IJsland en Polen. Overigens is voor deze laatste ranglijst gekeken naar het aantal openbare, academische en schoolbibliotheken en naar de totale omvang van de gezamenlijke collecties van de openbare bibliotheken. Cijfers over aantallen uitleningen, leden, bibliotheekbezoek en dergelijke zijn niet meegenomen. 

Volgens The Guardian was het overigens aanvankelijk de bedoeling 200 landen te betrekken in de internationale vergelijking, maar bleken er van slechts 61 landen daarvoor voldoende gegevens beschikbaar te zijn.

Zie over de ranglijst World’s Most Literate Nations (WMLN) de website van Central Connecticut State University.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie