HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Eemland start samenwerkingsproject met Wikipedia
23-03-2016
Bibliotheek Eemland, Archief Eemland en Wikipedia gaan binnenkort van start met het samenwerkingsproject 'Eemkwartier in Wikipedia'. De bedoeling is met het project de geschiedenis van het Eemkwartier, waar Bibliotheek Eemhuis en Archief Eemland deel van uitmaken, in kaart te brengen. Het Amersfoortse project vindt plaats in het kader van het landelijke project 'Wikipedia in de openbare bibliotheek', waar behalve Eemland ook OBA Amsterdam, Theek 5 en Bibliotheek Arnhem als pilotbibliotheken bij betrokken zijn.
Bibliotheek Eemland stelt over het project: 'Ongelofelijk veel mensen zoeken tegenwoordig informatie online. Eén van de eerste zoekresultaten is dan meestal Wikipedia. Wikipedia, Bibliotheken en Archieven hebben verder veel gemeen: beide delen graag informatie en/of geven toegang tot juiste informatie. Het project Eemkwartier is een eerste aanzet tot het uitbreiden van deze informatie over Amersfoort op Wikipedia.'  

Als start voor het project organiseert Bibliotheek Eemland op 22 april een foto-dag waarop (amateur)fotografen op pad gaan om te fotograferen en deze foto’s later te delen op Wikipedia. Op 29 maart is er een informatieavond voor bewoners van het Eemkwartier. Tijdens deze avond geeft de bibliotheek informatie over het project, Archief Eemland over foto’s en informatie in het archief en Wikipedia over de manier van werken.

Het project in Amersfoort vindt plaats in het kader van het landelijke project 'Wikipedia in de openbare bibliotheek', bedoeld om te onderzoeken hoe openbare bibliotheken kunnen samenwerken met Wikipedia. De Koninklijke Bibliotheek (KB)  zegt daarover in een toelichting: 'Een samenwerking kan vele voordelen bieden. Enerzijds kan de bibliotheek haar rol als contextleverancier pakken door relevante bronnen te verbinden aan Wikipedia-artikelen. Anderzijds kun je als bibliotheek de lokale kennis en geschiedenis ontsluiten via Wikipedia door (lokale) communities te betrekken bij Wikipedia.'

Vier bibliotheken zullen dit jaar in het kader van het landelijke project een pilot utvoeren, waarbij gekozen is voor een fotodag. Tijdens de fotodag worden communities rondom bibliotheken uitgenodigd om foto’s te maken van lokale bezienswaardigheden / gebouwen. Deze foto’s worden aan het eind van de dag geüpload in Wikimedia Commons, de beeldbank achter Wikipedia, zodat ze gebruikt kunnen worden bij artikelen. De ervaringen uit deze pilots worden eind 2016 geëvalueerd. Vervolgens wordt gekeken of er een vervolg komt op de pilots.
 
Het gaat om de volgende pilotbibliotheken: 
Bibliotheek Eemland
Bibliotheek Arnhem
Theek 5
OBA Amsterdam, met de filialen Cinetol en Hagedoornplein

In het geval van Arnhem draait de pilot om de objecten die tentoongesteld worden in het Erfgoedcentrum in Rozet,  in Amsterdam gaat het om het erfgoed van Amsterdam-Noord en Amsterdam-Zuid. De pilot van Theek 5 staat in het teken van de leerlooierijen in Rijen, waarvan er ooit 69 actief waren.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie