HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Bocholt opent in kerk
29-03-2016
In de Vlaamse gemeente Bocholt zal op 30 maart een bibliotheekvestiging openen in de zijbeuk van de nog in functie zijnde parochiekerk in de kern Kaulille.
De Sint Monulphus en Gondulfuskerk in het dorp Kaulille (ca 4000 inwoners) in de Vlaamse gemeente Bocholt (ca 12.500 inwoners) biedt na een 22 maanden durende restauratie niet alleen onderdak aan de plaatselijke kerkgemeenschap maar ook aan een vestiging van Bibliotheek Bocholt.

De bibliotheek is ondergebracht in een zijbeuk van de kerk. 'De hoofdfunctie van onze kerk blijft het religieuze, in een zijbeuk vind je de uitleendienst van de bibliotheek. De eerste Limburgse kerk met een nevenbestemming,' aldus Jan Dewael, voorzitter van de kerkraad, tegenover Het Belang van Limburg. Hiervoor moest het aantal stoelen in de kerk met 120 stoelen worden teruggebracht, waardoor er nu nog 400 zitplaatsen voor de kerkgangers beschikbaar zijn. De boeken werden al van de oude afdeling van de bibliotheek in gemeenschapscentrum De Kroon overgebracht naar de bibliotheek in de kerk. Via een drie meter hoge wand, met beperkt gebruik van glas, staat de bibliotheek los van de kerk, zo meldt HLN.be.
Het bibliotheekfiliaal heeft beperkte openingsuren: woensdag van 14.00 uur tot 19.00 uur en op maandag van 13.00 uur tot 17.30 uur.

Eind 2014 ontstond er overigens nog enige ophef over de verhuizing van de bibliotheek naar de kerk, waartoe het Bocholtse college in juni 2014 had besloten. De adviescommissie gemeentelijke openbare bibliotheek meende toen dat vestiging van de bibliotheek in een kerk niet conform de regels is. 'Heiligenbeelden en kruiswegstaties krijgen een plaats in de bedoelde bibliotheek. Dit is in strijd met de geest van objectiviteit. Een bibliotheek moet vrij zijn van levensbeschouwelijke invloeden,' zo citeerde Het Belang van Limburg de commissie destijds. Het college besloot ondanks het afwijzende advies van de commissie aangaande vestiging van een bibliotheekvestiging in een kerk, toch  tot de verhuizing over te gaan. Schepen Jos Plessers, bevoegd voor kerken, koos voor het behoud van een beperkte uitleendienst in Kaulille,aldus Het Belang van Limburg. 'In een afgeslankte versie, het was dit of sluiten. De nieuwe situatie werd besproken, aangepast en herschikt;'  aldus Plessers. Wat de levensbeschouwelijke invloeden betreft liet het departement Cultuur de gemeente weten dat een uitleendienst niet hoeft te voldoen aan de regelgeving waarop de adviescommissie zich beriep. 'Die regels gelden wel voor een hoofdbibliotheek,' stelde schepen Jos Plessers in december 2014 tegenover Het Belang van Limburg.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie