HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Respijt voor bibliotheken Coevorden
29-03-2016
De gemeenteraad van Coevorden heeft op 22 maart besloten 45.000 euro extra beschikbaar te stellen zodat de bibliotheekvestigingen in de kernen Oosterhesselen en Schoonoord in ieder geval nog tot eind dit jaar open kunnen blijven. Deze bibliotheken zouden vanwege eerder vastgestelde bezuinigingen eigenlijk op 1 september al moeten sluiten. 
Sluiting van de bibliotheekvestigingen zou een gevolg zijn van de bezuinigingsopgave die de gemeente in 2014 aan de bibliotheek oplegde. Aanvankelijk was het Coevordense college van plan de jaarlijkse bijdrage te korten van 800.000 naar 250.000 euro, waardoor de vestigingen in de kernen Dalen, Aalden, Oosterhesselen, Sleen en Schoonoord zouden moeten sluiten en alleen Coevorden nog een filiaal zou houden. In 2015 bereikte de stichting Openbare Bibliotheken Coevorden met wethouder Jeroen Huizing echter overeenstemming over een alternatief plan, waarin de gemeentelijke subsidie stapsgewijs zal worden afgebouwd van ruim 800.000 in 2014 tot ongeveer 450.000 euro vanaf 2017. In dit plan zouden vanaf 2017 in Coevorden en Sleen (voorlopig) volwaardige bibliotheken blijven bestaan en moeten er in Schoonoord, Oosterhesselen, Aalden en Dalen aan de basisscholen gelieerde bibliotheekvoorzieningen komen, waarbij ook voor volwassen leden een basisvoorziening aanwezig blijft. Tevens wil de bibliotheek alle scholen in de gemeente Coevorden de mogelijkheid bieden om vormen van het programma de Bibliotheek op school te introduceren. 

De bestaande bibliotheken in Aalden en Dalen (september 2015) en in Schoonoord en Oosterhesselen (in de loop van 2016) - alsmede de bibliobussen - zouden daarmee verdwijnen. De vestigingen in Aalden en Dalen zijn inderdaad vorig jaar gesloten, waarvoor een verkleinde bibliotheekvoorziening in de plaats kwam. 
Op 22 maart besloot de Coevordense gemeenteraad dus om voor dit jaar 45.000 euro extra beschikbaar te stellen (pdf), zodat de nog bestaande vestigingen in Schoonoord en Oosterhesselen, die zouden dichtgaan op 1 september 2016, in ieder geval nog tot eind dit jaar open kunnen blijven.
Met het uitstel wil de raad verantwoordelijk wethouder Huizing de tijd geven om, in samenspraak met de bibliotheek, met een plan te komen waarin de bibliotheken in Schoonoord en Oosterhesselen open kunnen blijven. In het kader van dit plan wordt onder meer bekeken of er uitleenpunten kunnen komen in scholen of seniorencomplexen. Momenteel spreekt het bibliotheekbestuur met verenigingen voor plaatselijk belang, inwoners en scholen om te komen met voorstellen voor maatwerk per dorp. Uiterlijk 1 mei moet deze toekomstvisie er liggen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie