HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken Groningen stoppen met boetes
04-04-2016
De bibliotheken in de provincie Groningen zullen per 1 september de boetes voor het te laat inleveren van boeken afschaffen.  
Biblionet Groningen wil met deze maatregel  het 'klassieke lenen' zo gemakkelijk mogelijk maken door de frustratie over de telaatgelden weg te nemen, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Jacqueline Roelofs, manager markt & innovatie bij Biblionet, tegenover het Dagblad van het Noorden: 'Een boete is gewoon gedoe. Een bron van irritatie bij de leners en een hoop rompslomp voor de medewerkers. Mensen zijn altijd boos, want het is nooit leuk. Het is anderzijds wel een bron van inkomsten, maar dat je afhankelijk bent van iets negatiefs voor je bedrijfsresultaat, dat voelt niet helemaal goed. Dat willen we eigenlijk niet meer. (...) Een aantal bibliotheken in het land, in Brabant en Rivierenland, draait er al proef mee. Daar blijkt dat mensen boeken echt wel terugbrengen. Als dat te lang duurt, krijgen ze eerst een vrolijke brief dat ze het betreffende exemplaar kunnen kopen, of alsnog inleveren. Als ze helemaal niet reageren, zijn er de normale incassoprocedures.'

Roelofs stelt dat de inkomsten uit de telaatgelden met 220.000 euro op een begroting van 11 miljoen euro relatief beperkt zijn en dat ze bovendien al enige tijd teruglopen, mede door de verbeterde alertering. Volgens Roelofs valt het wegvallen van deze inkomstenbron op andere manieren goed te compenseren. 'Het levert geen ontslagen op, dat kan ik wel zeggen,' aldus Roelofs.

Het zo gemakkelijk mogelijk maken van het lenen past binnen de beleidslijn om  nieuwe perspectieven te bieden voor de Groninger bibliotheken, de opdracht die Roelofs kreeg bij haar aanstelling bij Biblionet Groningen in augustus vorig jaar. Dat gaat gebeuren aan de hand van vijf nieuwe lijnen, de pijlers van de bibliotheek nieuwe stijl. Een ervan, het klassieke lenen, moet zo eenvoudig mogelijk worden. Het opheffen van boetes is één aspect. Er komt straks ook één type abonnement, aldus het Dagblad van het Noorden.

Ook Bibliotheek Noord-Fryslân heeft onlangs - per 1 januari 2016 - in haar 15 vestigingen het boetevrij lenen geïntroduceerd.  In de Leeuwarder Courant stelde Jouke Bethlehem, directeur van Bibliotheken Noord-Fryslan (vestigingen in o.a. Harlingen, Dokkum en Franeker) destijds dat het besluit tot afschaffing van de boetes mede genomen is naar aanleiding van onderzoek onder de leden, waaruit bleek dat de boetes en de korte leentermijn als de grootste irritaties worden gezien. Bovendien biedt het ook voor de bibliotheek voordelen. 'We hebben een stuk minder administratie en daar kunnen we weer mee besparen,' zo stelde Bethlehem in januari. Ter compensatie van de maatregel werd de contributie met 3,50 euro verhoogd.

Ook Bibliotheek Nijkerk is per 1 januari 2016 gestopt met de boetes. De afschaffing van de boetes door Bibliotheek Nijkerk past binnen een pakket van maatregelen om klantvriendelijker te worden

Eerder besloten BiblioPlus (Boxmeer, Cuijk, Gennep, Bergen e.o) en Bibliotheek Rivierenland reeds tot de introductie van boetevrij lenen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Jacqueline Roelofs
5-4-2016 22:20
 nog wel goed om hier nadeukkelijk te melden dat het een gezamenlijke actie is van biblionet Groningen en het Groninger Forum! Kwam in het artikel in dvhn niet goed naar voren. 
Nanno Nanninga
22-4-2016 12:47
interessant initiatief, maar wel jammer dat er zo weer een verschil in de gebruiksvoorwaarden op landelijk niveau bijkomt. In het kader van de Nationale Bibliotheekpas zou gelijkschakeling van alle tarieven en voorwaarden een geweldige klantvriendelijke stap vooruit zijn. Zou het ooit nog eens zover komen?

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie