HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek De Wolden vreest sluiting vestigingen door bezuinigingen
05-04-2016
De bibliotheek in de Drentse gemeente De Wolden vreest vestigingen te moeten sluiten als gevolg van nieuwe bezuinigingen. De bibliotheek moet van de gemeente 188.000 euro bezuinigen, waardoor er jaarlijks 300.000 euro overblijft, een bezuiniging van 38 procent.
Voorafgaand aan de raadsvergadering op 31 maart werden door Anneke de Haas, bibliotheekmanager Biblionet Drenthe, aan de Woldense raad in een presentatie drie scenario's geschetst voor de toekomst van de bibliotheekvoorziening in de gemeente. Voor de voorziene 300.000 euro kunnen volgens De Haas nog twee van de huidige vier vestigingen open gehouden worden (1 'medium' en 1 'small'). Met wat meer geld komen er ook nog twee andere scenario's in beeld: 1 medium bibliotheek + 3 small bibliotheken, of: 1 medium bibliotheek (12.000 banden) + 1 kleine medium bibliotheek (7500 banden) + 2 small bibliotheken (4500 banden).

De bibliotheek in de gemeente De Wolden (ca 24.000 inwoners) heeft op dit moment vier vestigingen in de grootste kernen: de hoofdvestiging in Zuidwolde, een bibliotheek bij een zorgcentrum in De Wijk, de bibliotheek in het dorpshuis in Ruinerwold en een bibliotheek bij een basisschool in Ruinen. Alle vier die filialen worden door De Haas 'ruime medium' bibliotheken genoemd.
 
Eerder moest vanwege bezuinigingen in De Wolden de vestiging in de kern Alteveer-Kerkeveld teruggebracht worden tot een zogeheten 'bestelbieb'. Met ingang van 2015 is de bibliobus vanwege een bezuiniging van 50.000 euro verdwenen uit De Wolden. Voor 2017 staat er dus een bezuiniging gepland van 188.000 euro. 'De vraag is of de Bibliotheek deze forse bezuiniging nog kan opvangen,' aldus de bibliotheek op haar website. 'In het somberste geval zullen er vestigingen moeten sluiten. De pijn van de bezuiniging heeft ook consequenties voor de verdere leefbaarheid van de afzonderlijke dorpen,' zo stelt de bibliotheek.

Tegenover RTV Drenthe zegt bibliotheekmanager Anneke de Haas te hopen dat de bezuiniging van 188.000 euro nog van tafel gaat, maar in ieder geval een constructieve dialoog met de gemeente aan te willen gaan. De Haas denkt dat er in overleg nog mogelijkheden zouden kunnen zijn op het gebied van samenwerking, het slim combineren van dingen en het delen van huisvesting met andere organisaties. 'Er zijn ook andere oplossingen mogelijk om geld op tafel te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld nog meer slimme combinaties van voorzieningen maken in de dorpen. In Zuidwolde hebben we al een vestiging van de Rabobank in de bibliotheek. Misschien dat we in dat dorp onder één dak kunnen met dorpshuis De Boerhoorn,' aldus De Haas.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie