HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Inschrijving internationale architectuurprijs 'Public Library of the Year 2016' geopend
11-04-2016
Vanaf begin april tot 1 juni 2016 is het mogelijk nominaties in te dienen voor de Public Library of the Year Award, een internationale prijs waarmee vernieuwende bibliotheekgebouwen in het zonnetje worden gezet. 
De prijs staat open voor openbare bibliotheken van over de hele wereld die opgeleverd zijn in de periode tussen 1 januari 2014 en 1 juni 2016. In aanmerking komen bibliotheken die nieuw gebouwd zijn of die zijn gehuistvest in een verbouwd pand dat daarvoor nog geen dienst deed als bibliotheek.

De prijs is door het Danish Agency for Culture and Palaces in het leven geroepen in het kader van het programma Model Programme for Public Libraries, dat gemeentes wil stimuleren de openbare bibliotheek van de toekomst te ontwikkelen. Dit programma wil gemeenten inspirerende voorbeelden ('cases') bieden van vernieuwende bibliotheken en een impuls geven aan het debat over de transformatie van bibliotheken. De Public Library of the Year Award komt tot stand in samenwerking met het Deense IT-bedrijf Systematic en de IFLA.

In het kader van de prijs zullen openbare bibliotheken onder andere beoordeeld worden op de manier waarop zij digitale ontwikkelingen en de lokale cultuur hebben geïncorpereerd in het ontwerp van hun bibliotheek. Het ontwerp dient open en functioneel te zijn, waarbij het zowel goed aansluit bij de omgeving als creatieve en vernieuwende mogelijkheden biedt voor de gebruikers. Bovendien moet duurzaamheid een belangrijke rol spelen in het ontwerp, zo stelt het Danish Agency for Culture and Palaces in een persbericht.

De nominaties zullen beoordeeld worden aan de hand van zes criteriaInteraction with the surroundings and local culture; Flexibility; Sustainability; Architectural quality; Learning space en Digitization.

Vorig jaar werd de bibliotheek in de Stockholmse wijk Kista uit vijf genomineerde bibliotheken verkozen tot Public Library of the Year.

Aan de Public Library of the Year Award, die uitgereikt zal worden tijdens de IFLA-conferentie, die in augustus plaats zal vinden in Columbus, USA, is een geldbedrag verbonden van 5000 dollar.

Nominaties voor de award kunnen tot 1 juni worden ingediend. Nominaties kunnen worden ingediend door gemeenten. Zie voor meer informatie over de prijs, de criteria voor deelname en de wijze van nomineren, de website van het Model Programme for Public Libraries.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie