HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheekwebsite voor vluchtelingen gelanceerd
11-04-2016
Vandaag is de mobiele website DutchRoadmap gelanceerd, bedoeld om de lokale initiatieven van bibliotheken voor vluchtelingen onder de aandacht te brengen.
Veel openbare bibliotheken faciliteren initiatieven voor vluchtelingen in nabijgelegen asielzoekerscentra. De door NBD Biblion, de Vereniging voor Openbare Bibliotheken (VOB) en de Koninklijke Bibliotheek (KB) ontwikkelde website heeft als doel initiatieven voor vluchtelingen die via een lokale bibliotheek worden aangeboden, inzichtelijk en toegankelijk te maken. 'In één oogopslag ziet een vluchteling waar de dichtstbijzijnde bibliotheek zich bevindt en waar hij terecht kan voor het leren van de Nederlandse taal, studeren en inburgeren, het ontmoeten van mensen, recreatie en andere initiatieven die meehelpen te integreren,' aldus NBD Biblion in een persbericht

De Engelstalige, mobiele website biedt ook nuttige informatie voor mensen die vrijwilligerswerk doen voor vluchtelingen. Voor deelnemende bibliotheken zijn er, zolang de voorraad strekt, mobiele opladers beschikbaar. Deze kunnen worden uitgedeeld aan vluchtelingen.

NBD Biblion beschrijft de website als een wegwijzer die vluchtelingen helpt met hun zoektocht naar informatie om te integreren in de Nederlandse samenleving. 'Eén van de kerntaken van de bibliotheek is om mensen te helpen zichzelf te ontwikkelen. Daarom hebben wij, op initiatief van de VOB, samen met de Koninklijke Bibliotheek deze website ontwikkeld. Met dit project willen we bibliotheken ondersteunen en maken we tegelijkertijd duidelijk hoe belangrijk de maatschappelijke functie van de openbare bibliotheek in Nederland is,' aldus René Leermakers, directeur van NBD Biblion.

In samenwerking met het COA ontvangen alle AZC's in Nederland promotiemateriaal om de website www.dutchroadmap.nl onder de aandacht te brengen van de vluchtelingen. Daarnaast is de samenwerking gezocht met het Rode Kruis. Er wordt een artikel over de website geschreven die in de vluchtelingenapp van het Rode Kruis wordt opgenomen.

Voor de registratie van het aanbod van de bibliotheken wordt G!DS ingezet. De website is gekoppeld aan G!DS, waardoor het aanbod van lokale bibliotheken automatisch wordt getoond aan vluchtelingen die in de nabijgelegen AZC's verblijven.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie