HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Oosterhout realiseert sterke groei bezoekers in nieuwe gebouw
12-04-2016
De nieuwe bibliotheek Oosterhout ontving op vrijdag 8 april, ruim vier maanden na de opening, de honderdduizendste bezoeker.  De bibliotheek trekt daarmee ruim de helft meer bezoekers dan in dezelfde periode vorig jaar. Wethouder Robin van der Helm van de gemeente Oosterhout verwelkomde vrijdag de honderdduizendste bezoeker, mevrouw Mieke Bogers.
Bibliotheek Oosterhout realiseert sterke groei bezoekers in nieuwe gebouw
De Bibliotheek Oosterhout, een vestiging van Theek 5, opende op 29 november 2015 de deuren van haar nieuwe onderkomen in Gebouw De Bussel, waar behalve de bibliotheek ook Theater de Bussel en de VVV Oosterhout onderdak hebben gevonden. 

De oude bibliotheek trok per jaar 140.000 bezoekers. Daarna zat de bibliotheek een periode in een tijdelijke huisvesting in het voormalige Rabopand, waar jaarlijks ongeveer 180.000 bezoekers over de vloer kwamen. In het nieuwe gebouw kan vier maanden na de opening dus reeds de honderdduizendste bezoeker verwelkomd worden.  In de eerste drie maanden van dit jaar is het aantal bezoekers gestegen met meer dan de helft (55%)  ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De bibliotheek verwacht in het nieuwe onderkomen uiteindelijk 225.000 bezoekers per jaar, een stijging van 25 procent ten opzichte van de tijdelijke huisvesting in het Rabopand en zelfs 60 procent meer dan in de de oude bibliotheek aan het Basiliekplein.

Het aantal uitleningen in de nieuwe bibliotheek is gestegen met 16 procent en ook hebben zich veel nieuwe leden aangemeld, aldus de bibliotheek.

De bibliotheek schrijft het succes onder andere toe aan aan de verrassende inrichting, de vele activiteiten, workshops, cursussen en andere bijeenkomsten die de bibliotheek organiseert met samenwerkingspartners, alsmede aan de huisvesting in een gebouw samen met een theater en VVV. Ook de ruime openingstijden dragen volgens de bibliotheek bij aan de sterke stijging van de bezoekersaantallen.

De nieuwe bibliotheek is ontworpen door Aat Vos, die de bibliotheek in BN/De Stem omschreef als een 'combinatie van een vintage bibliotheek, koffieketen Starbucks en een hotellobby'. De bibliotheek bestrijkt twee verdiepingen, die niet alleen onderdak bieden aan de collectie van vijftigduizend boeken, maar ook aan zithoeken, een leescafé, cursusruimte, werkplekken, een striphoek en een filmlounge. Een prop master heeft verspreid in de bibliotheek verschillende objecten geplaatst als 'sfeermakers' en 'herkenningspunten', zoals een racefiets, de Pink Panther, een vijf meter groot konijn, de raket van Kuifje, een platenspeler en een paar laarzen, zo stelt Vos, die de bibliotheek karakteriseert als een 'belevenisbibliotheek', een verblijfsplek die de huiskamer van de stad moet worden.

In Bibliotheekblad, nummer 2, 2016 verscheen een Mystery Guest-verslag over Bibliotheek Oosterhout. Zie ook de slide show met foto's van de nieuwe Bibliotheek Oosterhout.

Foto vlnr: Theo Peeters, directeur Theek 5, de 100.000e bezoeker Mieke Bogers, wethouder Van der Helm, gemeente Oosterhout, Dianna van Brakel, vestigingscoördinator.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie