Delpher uitgebreid met drie miljoen gedigitaliseerde krantenpagina's
14-04-2016
Aan Delpher, de databank met fulltext gedigitaliseerde historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften, zijn weer drie miljoen krantenpagina's toegevoegd. Het gaat met name om jaargangen van het Algemeen Handelsblad, opvolger NRC Handelsblad en van zo'n zeventig regionale kranten. Voor het eerst zijn ook kranten opgenomen die vanwege auteursrechtbeperkingen niet online getoond kunnen worden en die daarom alleen binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in te zien zijn.
De KB geeft in een persbericht aan dat met de toevoeging het Algemeen Handelsblad - reeds beschikbaar in Delpher vanaf 1828 - nu compleet is tot 1970. Opvolger NRC Handelsblad is aanwezig van 1970 tot 1995. Daarnaast zijn er van zo'n 70 regionale titels jaargangen toegevoegd. Ruim twintig regionale krantentitels zijn voor het eerst opgenomen in Delpher. Nieuwe regionale titels zijn onder andere: Noord Ooster (1904-1950), nieuws over Oost-Groningen, Nieuwe Venlosche Courant (1908-1941), RK-krant voor Noord-Limburg, Tubantia (1872-1942), RK-krant voor Twente, Apeldoornsche Courant (1861-1924), voorzichtig liberale, koningsgezinde krant voor Apeldoorn en de Veluwe.
Een andere toevoeging betreft de door de KB aangeduide 'overgangsbladen', kranten uit de jaren 1945-1947, de periode waarin de Nederlandse bevolking overeind krabbelde na de bevrijding.

Voor het eerst zijn er ook kranten opgenomen die vanwege auteursrechtbeperkingen niet online getoond kunnen worden, zo meldt de KB. Ze zijn wel te zien in de resultaten, maar er staat een ‘slotje’ achter. Deze kranten zijn alleen binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek in te zien, via een KB-pc, eigen laptop of smart phone.

Ingrid wouterson
17-10-2019 10:57
Jammer dat sommige krantenpagina s  slechts in de KB te bezichtigen zijn, niet iedereen is in de gelegenheid  om de KBte bezoeken.   Wat is de reden daarvoor?
Koninklijke Bibliotheek
17-10-2019 16:45
Het klopt inderdaad dat sommige krantenpagina's of boeken op Delpher alleen binnen de KB in te zien zijn. Dit heeft te maken met rechten die wij van auteurs en uitgevers hebben gekregen. Sommigen hebben ervoor gekozen om hun materiaal alleen op deze manier beschikbaar te stellen. Vandaar dat we deze specifieke materialen dan niet volledig open kunnen stellen voor inzage. Laat het ons vooral weten als je hier verdere vragen over hebt!
gerard scheppink
11-8-2020 13:15
 Ben op zoek naar recensies van popconcerten na 1995 Op de Delpher pagina krijg ik een verwijzing naar de Kon. Bieb Waarom is dat?