Onlangs zijn Roel van Steensel en Eliane Segers benoemd als respectievelijk bijzonder hoogleraar Leesgedrag en bijzonder hoogleraar Lezen en Digitale Media. Stichting Lezen heeft hiermee in samenwerking met de Vrije Universiteit en de Universiteit Twente invulling gegeven aan twee nieuwe bijzondere leerstoelen voor onderzoek dat leidt tot meer kennis over leesbevordering.
Roel van Steensel volgt Dick Schram op, die tot
vorig jaar de leerstoel Leesgedrag aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam bekleedde. De leeropdracht behelst onder meer onderzoek naar leessocialisatie en de ontwikkeling van literaire competentie van kinderen, adolescenten en jongvolwassenen.
Van Steensel is als onderwijswetenschapper verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft ruime ervaring met empirisch wetenschappelijk onderzoek, in het bijzonder op het gebied van de ontwikkeling van geletterdheid en leessocialisatie, zo meldt Stichting Lezen in
een persbericht. Hij deed recentelijk onderzoek naar de effectiviteit van gezinsgerichte taalprogramma’s, naar de rol van vaders in de leesontwikkeling van kinderen en naar de lees- en schrijfontwikkeling van leerlingen in het vmbo.
Eliane Segers is in samenwerking met de Vakgroep Instructietechnologie van de Universiteit Twente benoemd tot bijzonder hoogleraar Lezen en Digitale Media. Haar leeropdracht behelst onder meer onderzoek naar het ontwerp van multimediale omgevingen, de rol van geschreven taal hierbinnen en de vraag hoe lezen in deze context kan worden bevorderd. Segers is als gedragswetenschapper verbonden aan de Radboud Universiteit. Zij heeft veel gepubliceerd over informatieoverdracht met behulp van technologie, in het bijzonder op het gebied van (lees) onderwijs aan kinderen. Recent onderzoek betrof onder meer hypertekst-begrip bij kinderen en de effectieve inzet van softwareapplicaties in het onderwijs aan jonge kinderen, aldus Stichting Lezen.
Met de benoeming van Van Steensel en Segers verwacht Stichting Lezen de wetenschappelijke kennis over lezen, leesgedrag en (technische mogelijkheden) voor de praktijk van de leesbevordering te vergroten.