HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Servicepunt Zielhorst Amersfoort sluit wegens gebrek aan belangstelling
26-04-2016
Het bibliotheekservicepunt Zielhorst in Amersfoort zal op 31 mei haar deuren sluiten. Het servicepunt werd na de sluiting van de vestiging Zielhorst in 2012 in het leven geroepen, speciaal voor mensen die weinig mobiel zijn, maar na ruim drie jaar blijkt dat deze groep mensen het servicepunt te weinig gebruikt, aldus Bibliotheek Eemland. 
Het (grotendeels onbemande) bibliotheekservicepunt is gevestigd in het pand van middelbare school 't Hoogland in Amersfoort en was met name bedoeld om ouderen en mensen die slecht ter been zijn de mogelijkheid te bieden om boeken te lenen na de sluiting van het filiaal Zielhorst in 2012.

Woordvoerder Annemieke van de Munt van Bibliotheek Eemland, die de bibliotheekvoorziening in Amersfoort verzorgt, meldt tegenover De Stad Amersfoort dat een evaluatie heeft uitgewezen dat het servicepunt te weinig gebruikt werd om nog langer zo door te gaan. Bij het opheffen van de vestiging Zielhorst in 2012 heeft de gemeente subsidie verstrekt om voor vier jaar een servicepunt draaiende te houden. Van de Munt: 'Daarvan is ook zeker gebruik gemaakt, alleen werd dat met het jaar minder. In het afgelopen jaar kwamen nog maar tientallen bezoekers. (...) Het waren vooral ouders met kinderen en zij waren niet onze doelgroep. Daarbij krijgen we jaarlijks minder subsidie en daarom moesten we keuzes maken.'

Er zijn vier mailtjes bij de bibliotheek binnengekomen van ontevreden gebruikers naar aanleiding van de aankondiging van de sluiting van het servicepunt.  Van de Munt: 'Zij waren daadwerkelijk slecht ter been en hadden veel aan onze service. Voor hen gaan we achter de schermen kijken wat mogelijk is.'

Bibliotheek Eemland zag zich in 2011 genoodzaakt de vestiging Zielhorst vanwege een forse bezuiniging (samen met de vestiging Kruiskamp) te moeten sluiten. De voorgenomen sluitingen leidden destijds tot veel protest vanuit de bevolking. Zo werden er 2000 handtekeningen ingezameld als protest tegen de voorgenomen sluiting van de vestiging Zielhorst. Met name in de wijk Zielhorst bleven de inwoners tot het laatste moment strijden voor het open houden van hun bibliotheek.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie