HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KinderManifest aangeboden aan minister Plasterk
30-05-2016
Twee leden van de Nederlandse Kinderjury, Amira en Benjamin, hebben aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een zogeheten KinderManifest aangeboden. Het KinderManifest is de vertaling van de resultaten van een representatief onderzoek van de Nederlandse bibliotheken in samenwerking met onderzoeksinstituut Qrius en de Kindercorrespondent. Boven aan de wensenlijst van de kinderen staat het verlangen dat politici meer rekening moeten houden met de wensen, rechten en meningen van kinderen
Verder blijkt uit het onderzoek onder andere dat 'gezond en gelukkig zijn', 'vrienden' en 'familie' voor kinderen belangrijk zijn en dat geld verdienen laag scoort. Ruim 85% van de kinderen vindt dat volwassenen meer rekening met kinderen moeten houden. En kinderen vinden het belangrijk dat iedereen gelijke kansen heeft. De Nederlandse kinderen geven zichzelf een 8,1 als het gaat om hoe gelukkig ze zijn.

Minister Plasterk beloofde tijdens een interviewtje met Kindercorrespondent Tako Rietveld en de  twee leden van de Kinderjury de bevindingen van de kinderen mee te nemen bij de besprekingen met de Europese collega's en de ondertekening van 'The Pact of Amsterdam'. Het KinderManifest (in een Engelse versie the children's manifesto) wordt vandaag aangeboden aan alle Europese ministers die het Pact of Amsterdam gaan ondertekenen. Ook bieden de kinderen het KinderManifest aan aan Martin Berendse, de directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Het KinderManifest (pdf) is een initiatief van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), mede ondersteund door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek.

In het Pact van Amsterdam (pdf) wordt onder andere opgenomen dat het belangrijk is dat er gelijke toegang tot informatie is, een zaak waar bibliotheken zich hard voor maken, zo stelt de VOB, die met het aanbieden van het KinderManifest aandacht vraagt voor de bibliotheek.

'Alle gemeenten in Nederland ontvangen deze week een exemplaar van het KinderManifest. De bibliotheken hebben dit KinderManifest mogelijk gemaakt omdat kinderen de grootste gebruikersgroep zijn van de openbare bibliotheek. Het KinderManifest inclusief alle uitkomsten van het uitgevoerde onderzoek, biedt veel aanknopingspunten voor bibliotheken om mee aan de slag te gaan. Maar de bibliotheek doet dat samen met haar partners, de gemeente en natuurlijk de kinderen van Nederland,' aldus de VOB in een persbericht.

Het Pact van Amsterdam geeft aan hoe de EU Urban Agenda concreet vormgegeven gaat worden en brengt daarmee de ambities van de Europese landen voor de toekomst van de stedelijke ontwikkeling samen in een Europees verdrag. De EU Urban Agenda is de neerslag van de gezamenlijke inspanning van de Europese Unie, de lidstaten en Europese Netwerken van Steden om het belang van de stedelijke dimensie bij Europese en nationale beleidsmakers scherper op het netvlies te krijgen. Vandaag vindt in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum een informele ministeriële bijeenkomst plaats over deze Europese Agenda Stad en het Pact van Amsterdam.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie