HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
NBD Biblion verlaagt tarieven centrale metadataproductie verder
31-05-2016
NBD Biblion gaat met ingang van 1 juli 2016 de tarieven voor de centrale metadataproductie nog eens met 10 procent verlagen naar € 0,1682 per inwoner. In januari verlaagde NBD Biblion de tarieven reeds met 15 procent. 
Nadat NBD Biblion in januari het tarief voor de centrale metadataproductie reeds met 15 procent verlaagde, van  € 0,22 naar € 0,187 per inwoner, kondigt het servicebedrijf nu aan dat het tarief per 1 juli 2016 verder zal worden teruggebracht naar € 0,1682 per inwoner.

In een persbericht stelt NBD Biblion dat de blijvende tariefsverlaging een gevolg is van het transitieproces waar NBD Biblion momenteel in zit. 'Onderdeel van dit transitieproces is een reorganisatie waarbij een nieuwe bedrijfsstructuur en het verdwijnen van een veertigtal arbeidsplaatsen zorgen voor een efficiënter werkproces. Een deel van deze kostenbesparing wordt in mindering gebracht op het omslagstelsel. Begin dit jaar zijn ook de inkomsten uit data van derden (klanten als Bol.com) in mindering gebracht op het omslagstelsel. De totale prijsverlaging ten opzichte van de prijs van 2015 komt daarmee op 24,9 %,' aldus NBD Biblion.
NBD Biblion stelt de kosten voor de productie van (meta)data zo laag mogelijk te willen houden en daarom ook in gesprek te zijn met de Koninklijke Bibliotheek en het Centraal Boekhuis. De verwachting is dat verdere kostenverlaging van het omslagstelsel in de toekomst mogelijk zal zijn.

NBD Biblion kondigde in januari ook aan het gehele omslagstelsel te willen herzien, om zo te komen tot 'een toekomstbestendige afrekenmethodiek'. Hiervoor is inmiddels een landelijke adviescommissie in het leven geroepen, die verschillende scenario’s zal bespreken en beoordelen, en NBD Biblion zal adviseren over de te varen koers. Deze adviescommissie bestaat uit verschillende vertegenwoordigers uit de bibliotheekbranche, zoals bibliotheekdirecteuren en vakinhoudelijke experts. Eén commissielid verzorgt de communicatie naar de VOB. Ook de Koninklijke Bibliotheek zal geïnformeerd worden over de voortgang van de commissie. De commissie wordt voorgezeten door Piet-Hein Peeters. Het streven is om de herziening per 1 januari 2017 in te laten gaan. Nadere informatie hierover volgt later dit jaar, zo meldt NBD Biblion.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie