HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaanderen krijgt vanaf voorjaar 2017 gereglementeerde boekenprijs
07-06-2016
De Vlaamse regering heeft op 3 juni op voorstel van minister van Cultuur Sven Gatz het ontwerp van decreet voor een gereglementeerde boekenprijs goedgekeurd. De gereglementeerde boekenprijs zal daarmee waarschijnlijk in het voorjaar van 2017 ingevoerd worden.
De gereglementeerde boekenprijs houdt in dat nieuwe boeken gedurende de eerste zes maanden na hun publicatie een gereglementeerde prijs krijgen, waarop boekhandels en andere winkels waar boeken worden verkocht maximaal tien procent korting mogen geven. Daarna is de boekenprijs weer vrij.

'Op vraag van de sector trachten we met dit decreet onze boekensector te versterken en te wapenen voor de toekomst. (...) Met de gereglementeerde boekenprijs zorgen we ervoor dat in de eerste maanden na verschijning het boek overal aan min of meer dezelfde prijs wordt aangeboden. Bestsellers zullen bijvoorbeeld in die tijd niet tegen grote kortingen in de supermarkten liggen. Ook uitgevers en auteurs hebben baat bij deze nieuwe regeling. Uitgevers kunnen weer meer investeren in bekende maar ook minder bekende en beginnende auteurs. Voor de lezer wordt het boekenaanbod breder. Meer keuze zorgt voor meer leesplezier,' aldus Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur.

Ook de verkoop van online-boeken valt onder de regeling. Wat de verkoop via buitenlandse internethandels betreft, zullen de Vlaamse uitgevers ook gehouden zijn aan de gereglementeerde prijs. Wanneer boeken daar (in de periode van zes maanden) toch met grote korting worden aangeboden, zal de Vlaamse uitgever daar op aangesproken kunnen worden.

Voor bibliotheken en scholen is een uitzondering gemaakt, zij  zullen op de vaste boekenprijs een korting kunnen krijgen van 25 procent. In het voorontwerp van het decreet (pdf), dat eind oktober 2015 gepresenteerd werd, was nog sprake van een korting van 15 procent. 'Het maximaal plafond voor de korting voor zowel onderwijsinstellingen als bibliotheken werd bewust verhoogd omdat zij een culturele en educatieve doelstelling hebben die prioritair is,' aldus minister Gatz bij wijze van toelichting.

De aanstaande invoering van de gereglementeerde boekenprijs leidde vorig jaar tot veel discussie onder Vlaamse bibliothecarissen. Met name de bepaling in het voorontwerp van het decreet dat voor bibliotheken de eerste zes maanden na verschijnen van een titel een maximale korting van 15 procent geldt, zorgde voor onrust. Op dit moment kunnen de Vlaamse bibliotheken, die hun boeken – anders dan in Nederland – over het algemeen bij een plaatselijke boekhandel aanschaffen, vaak nog een korting bedingen die rond de 20 à 25 procent  ligt. De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD) publiceerde in september een onderzoek (pdf) op basis van een rondvraag onder haar leden waarin geconcludeerd werd dat de invoering van de gereglementeerde boekenprijs de Vlaamse bibliotheken 2,3 miljoen euro zal kosten vanwege de lagere kortingen.
 
In de uiteindelijke versie van het decreet is nu dus tegemoetgekomen aan de bezwaren van de bibliotheken door een korting van 25 procent te hanteren.

De belangenvereniging Confituur, waarin 25 onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen verenigd zijn, heeft aangegeven niet te spreken te zijn over de toegestane korting voor bibliotheken en onderwijsinstellingen. 'We stellen tot onze verbazing vast dat die korting vanuit het niets opgetrokken is van 15 procent naar 25 procent. Dat is onaanvaardbaar,' aldus René Van Loon van Confituur tegenover De Redactie.be. 'In het voorstel dat in overleg met de hele sector uitgewerkt werd, bedroeg die korting 15 procent. Op die manier kunnen ook kleinere boekhandels aan bibliotheken en scholen leveren. Dat die korting vanuit het niets wordt opgetrokken naar 25 procent is onaanvaardbaar. We zijn verbijsterd. (...) Dat de consensus volledig wordt uitgehold, is pijnlijk. Wederom zullen het alleen ketens en grote boekhandels zijn die de bibliotheken kunnen beleveren, zo stelt Van Loon.
 
Het ontwerpdecreet gaat nu voor advies naar de Strategische Adviesraad voor Cultuur en de Raad van State. Na de definitieve goedkeuring wordt het ingediend in het Vlaams Parlement. Naar verwachting kan de gereglementeerde boekenprijs dan in het voorjaar van 2017 ingevoerd worden. 

Zie ook deze Peiling.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie