HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KNVI Innovation Award gaat naar Bksy
18-06-2016
Bksy (spreek uit als 'boeksie'), de app waarmee men boeken kan delen met vrienden, heeft de KNVI Innovation Award gewonnen, de prijs die de vereniging van informatieprofessionals jaarlijks uitlooft om vernieuwing in het veld te stimuleren.
Bksy werd gelanceerd in 2015. Met de app (zie ook dit filmpje) kan de gebruiker een inventarisatie maken van zijn boekenkast en vervolgens vrienden boeken laten lenen uit die boekenkast. Bksy omschrijft zichzelf ook wel als 'de leukste en grootste bibliotheek van Nederland'.

De KNVI meldt in het persbericht over Bksy onder andere: 'BKSY brengt zo mensen bij elkaar en vormt een welkome aanvulling op de openbare bibliotheek in je dorp of stad. Boeken krijgen een dynamischer leven en misschien ontmoet jij hierdoor wel nieuwe vrienden.'

De award werd uitgereikt op 16 juni, tijdens de KNVI-Prissma Pitch, onderdeel van de KVAN-jubileumdagen bij de Philharmonie in Haarlem. Aan de juryprijs is een bedrag verbonden van 2500 euro, beschikbaar gesteld door sponsor Stichting GO Fonds.

De vakjury was onder de indruk van het initiatief en de gedrevenheid waarmee het team van Bksy aan de slag is gegaan. 'We zien veel potentieel in de dienst die BKSY kan leveren aan individuele lezers die misschien niet in staat zijn om een boek te kopen. Op deze manier wordt lezen nog leuker en toegankelijker. De app haakt feilloos aan op de deeleconomie, zonder dat het “one of many” is. De bedenkers hebben een mooie niche gekozen en dienen zo een belangrijk maatschappelijk doel: het bevorderen van leesplezier. De jury hoopt dat de prijs een bescheiden bijdrage kan zijn aan de verdere ontwikkeling van het initiatief, dat de ontwikkelaar de banden met de openbare biblitoheken in Nederland en Vlaanderen nog verder aanhaalt en dat BKSY een groot succes wordt,' aldus de jury.

Bksy ziet zichzelf niet als een concurrent van de bibliotheek, maar stelt juist een aanvulling op de bibliotheek te kunnen zijn. In de blogpost 'Bksy en Bibliotheek, concurrent of partner?' (dd 12 februari 2016) zet oprichter Robbin Reijnen uiteen met enige positieve verbazing geconstateerd te hebben dat Bksy niet met vijandigheid werd bejegend vanuit de bibliotheeksector, maar dat er juist al vrij snel na de lancering van de app contact werd gezocht door bibliotheken om de mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken. Reijnen meldt dat inmiddels de eerste samenwerkingsprojecten gestart zijn. 'Eindhoven was de eerste, Capelle volgde al snel en met Flevomeer loopt het gesprek. We proberen leden van de bibliotheek in pilotgroepen om te leren gaan met de app (ICT vaardigheid). Vervolgens richten we deelgroepen op met de leden van de bieb (lenen bij elkaar). Een volgende stap is de integratie van de app met de catalogus van de bibliotheek. Zoek je straks een boek via Bksy, dan geeft de app ook de beschikbaarheid van de lokale bibliotheek aan. Andersom kan de bibliotheek voor bijvoorbeeld recreatieve boeken (die veel in Bksy staan) verwijzen naar de beschikbaarheid in de Bksy app. Deze wisselwerking gaat echt veel opleveren. Voor zowel Bksy, als de lokale bibliotheek,' aldus Reijnen.

De publieksprijs ging naar UCOOK, een idee voor een online platform waar amateurkoks vlogs op kunnen plaatsen of opzoeken. Het voorstel komt van drie studenten van de Hogeschool van Amsterdam (Media, Informatie en Communicatie / MIC). Met het prijzengeld van 2500 euro, eveneens beschikbaar gesteld door sponsor Stichting GO Fonds, kunnen zij hun idee voor het online kookblogplatform verder uitwerken.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie