HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Coevorden wil bibliotheken behouden in sterk afgeslankte vorm
21-06-2016
Verantwoordelijk wethouder Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden stelt zich achter het plan van Bibliotheek Coevorden om in de kleinere kernen een vestiging open te houden, weliswaar in sterk afgeslankte vorm. In Sleen kan het huidige dorpsfiliaal open blijven en Coevorden zelf houdt een volwaardige centrale vestiging. De afslanking van de bibliotheekvoorziening in Coevorden is noodzakelijk vanwege een forse bezuiniging.
Het zag er eerder naar uit dat de filialen in de kleinere kernen in de gemeente dit jaar zouden moeten sluiten vanwege ingrijpende bezuinigingen, waardoor alleen de vestiging in Coevorden open zou kunnen blijven. Op 22 maart j.l. besloot de gemeenteraad van Coevorden echter 45.000 euro extra beschikbaar te stellen zodat de bibliotheekvestigingen in de kernen in ieder geval nog tot eind dit jaar open kunnen blijven. Bibliotheek Coevorden werd daarmee in de gelegenheid gesteld een alternatief plan uit te werken.

Dat plan is er nu en heeft als uitgangspunt dat Coevorden en Sleen de huidige vestiging behouden, en dat de andere kernen (Dalen, Aalden, Oosterhesselen en Schoonoord) een sterk afgeslankte vestiging krijgen, door de bibliotheek een 'XS-bibliotheek' (Extra Small) genoemd. Het gaat dan om uitleenpunten met een bescheiden collectie die gerund worden in samenwerking met scholen en dorpsverenigingen. ‘Op een kleiner oppervlak bieden we daar de boeken uit het assortiment aan die het meest worden uitgeleend. Als je het hebt over locaties dan denken we aan ouderencentra en scholen. Trouwens, er komen ook uitleenpunten op alle scholen in de gemeente,’ zo legt Jan van Selm, voorzitter van de Stichting Bibliotheken Coevorden tegenover RTV Drenthe uit.

In Dalen functioneert al een dergelijke XS-bibliotheek. In Aalden, waar de vestiging vorig jaar dicht ging, leven plannen om, op initiatief van Dorpsbelangen, een zogeheten KCOC, een Kennis-, Cultuur- en OnderwijsCentrum te realiseren, waarbij verschillende organisaties in het voormalige bibliotheekgebouw gaan samenwerken met de bibliotheek om een keur aan actviteiten te organiseren. Naast het uitlenen van boeken, valt bijvoorbeeld ook te denken aan muziekles voor kinderen, een taalcafë in samenwerking met het azc of samen koken door asielzoekers en dorpelingen.
In Schoonoord worden straks boeken uitgeleend in de hal van de huidige bibliotheek. In overleg met belangenverenigingen wordt volgens Van Selm gekeken naar andere mogelijkheden voor de resterende ruimte. In Oosterhesselen verlaat de bibliotheek de huidige boerderij, die de gemeente wil verkopen. Ook hier wordt gekeken naar samenwerking met scholen, aldus het Dagblad van het Noorden.

Het nieuwe plan betekent dat de voorgenomen bezuiniging afgezwakt wordt. Oorspronkelijk werd uitgegaan van een bezuiniging van circa 350.000 euro, van 800.000 naar 450.000 euro (met ingang van 2017). Voor de nieuwe visie is jaarlijks 550.000 euro nodig. Verantwoordelijk wethouder Jeroen Huizing staat echter achter de nieuwe plannen en probeert van de raad goedkeuring te krijgen voor extra financiering. ‘Ik ga met een voorstel naar de raad om jaarlijks een subsidie van 550.000 euro toe te kennen. Dat is een ton meer dan we voorheen wilden toekennen,’ aldus Huizing tegenover RTV Drenthe


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie