HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Muziekweb maakt unieke collectie Nederlandse muziek toegankelijk
22-06-2016
Muziekweb heeft in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een grote collectie Nederlandse muziek toegankelijk gemaakt. Dit zogeheten Fonos-archief bestaat uit gedigitaliseerde muziek van Nederlandse bodem, die teruggaat tot de jaren vijftig. De complete collectie is naar verwachting eind van dit jaar beschikbaar. 
Fonos.nl was een dienst van Beeld en Geluid waarbij klanten Nederlandse muziek die niet meer in de reguliere handel verkrijgbaar was, op cd konden bestellen. Fonos werd in 2003 opgericht door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid met als doel het Nederlandse muzikale erfgoed voor een breed publiek beschikbaar te houden. Het archief van Fonos herbergt originele plaatopnamen van Nederlandse artiesten en bands en omvat een groot gedeelte van de sinds 1945 opgebouwde Nederlandse muziekcollectie van Beeld en Geluid. Fonos restaureerde en digitaliseerde deze opnamen en maakte ze beschikbaar voor diverse partijen zoals radio-omroepen, studio's, educatieve instellingen en voor het publiek. Alle informatie die op de originele lp staat is in de database opgenomen: naast de naam van de artiest en het albumtitel wordt ook informatie zoals de afbeelding van de hoes, label, maatschappij, jaar van uitgave, componist, tekstschrijver, gastmuzikanten, producers en fotograaf vermeld. Door financiële problemen werd de website in februari 2013 stilgelegd.

Beeld en Geluid heeft ruim 5000 cd's uit het Fonos-archief aan Muziekweb overgedragen. Deze cd's worden de komende periode aan de Muziekweb-collectie toegevoegd. De Fonos-catalogus bevat onder meer muziek van tv-series als De Familie Knots, De Stratemakeropzeeshow en Pipo de Clown, maar ook van Conny Stuart, Snip & Snap, Neerlands Hoop in Bange Dagen, ZZ & De Maskers, Ekseption, Golden Earring en talloze andere Nederpopklassiekers. Van alle cd's zullen op muziekweb.nl fragmenten van 30 seconden te beluisteren zijn, in bibliotheken de complete tracks. De albums worden daarnaast voorzien van uitgebreide informatie zoals hoesafbeeldingen en tracktitels. De cd's zijn niet te koop, maar wel te leen voor bibliotheekleden.

Muziekweb noemt de Fonos-collectie een unieke verzameling met vaak zeldzaam en onbekend materiaal dat een fantastische toevoeging is aan de collectie van Muziekweb. Het Nederlandse muzikale erfgoed komt op deze manier opnieuw beschikbaar voor een breed publiek, aldus Muziekweb.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Hein
27-9-2020 23:20
Hoi, 

zijn jullie ook in bezit van CDs van de band 
THOMAS FLINTER ?
ben erg benieuwd naar het antwoord !

mvg, 
Hein

 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie