HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Minder bezuinigingen voor Bibliotheek Tubbergen
30-06-2016
De gemeenteraad van Tubbergen heeft besloten de bezuinigingsopdracht voor de bibliotheek terug te brengen van 150.000 naar 100.000 euro. De raad wil hiermee ook in twee kleinere dorpen in de gemeente een bibliotheekvoorziening waarborgen. 
Alle vier de Tubbergse partijen, het CDA, Gemeentebelangen/VVD, Dorpen Centraal en de PvdA, hebben tijdens een raadsvergadering op 21 juni een motie (pdf) aangenomen waarmee ze het college opdragen om niet 150.000 maar 100.000 euro te bezuinigen op de jaarlijkse subsidie voor het bibliotheekwerk in de gemeente Tubbergen (ca 21.000 inwoners). De bedoeling is dat hierdoor ook in de kernen Geesteren (ca 4300 inw) en Albergen (ca 3600 inw) een bibliotheekvoorziening gewaarborgd blijft. Gedacht wordt hierbij aan een bibliotheek op school die ook toegankelijk is voor volwassenen. Er wordt nog onderzocht hoe een en ander vorm zou kunnen krijgen.

In 2014 besloot de gemeente de subsidie met ingang van 2017 terug te brengen van 450.000 euro naar 300.000 euro. Deze plannen stuitten echter op weerstand toen bleek dat als gevolg van de bezuiniging sluiting van de vestigingen in de kernen Geesteren en Albergen zeer waarschijnlijk werd. Els Voogsgeerd, directeur-bestuurder van Stichting Bibliotheken Tubbergen, gaf in september 2015 in Tubantia aan dat er waarschijnlijk niet te ontkomen viel aan sluiting van de bibliotheekvestigingen, als gevolg waarvan bovendien personeel zou moeten vertrekken. Ook Dorpsbelang Geesteren liep te hoop tegen de voorgenomen bezuiniging, die het voortbestaan van de bibliotheken in Geesteren en Albergen ernstig in gevaar brengt, aldus Dorpsbelang. De vestiging in Albergen is twee jaar geleden nog gerenoveerd. Sluiting zou volgens Dorpsbelang kapitaalvernietiging zijn.

Door de bezuiniging terug te brengen naar een ton verwacht de Tubbergse raad dus 'voor jong en oud' een bibliotheek in Geesteren en Albergen te kunnen behouden 'binnen het Bibliotheek op school-concept'. Die bibliotheekvoorziening voor inwoners ouder dan de basisschoolleeftijd hoeft volgens de raad dan wellicht niet meer 12 uur per week open te zijn, zoals nu het geval is, maar zou ook 8 of 4 uur per week open kunnen zijn.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie