HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Maartje Haasbeek overleden
19-07-2016
Op 9 juli is op 78-jarige leeftijd Maartje Haasbeek overleden. Haasbeek was de laatste jaren van haar carrière werkzaam bij Stichting NBD. Daarvoor was zij vanuit Bibliotheekboekhandel Haasbeek betrokken bij de levering van 'gereedgemaakte' boeken aan openbare bibliotheken.
Maartje Haasbeek was de dochter van een boekhandelaar in Alphen aan den Rijn, die jarenlang aan bibliotheken 'ingewerkte' boeken leverde. De Nederlandse Bibliotheek Dienst NBD deed dat ook, maar dan met nieuwe titels waarvoor het NBLC aanschafinformaties en titelbeschrijvingen leverde. Haasbeek was sterk in het leveren van reeds eerder aangeboden titels, die de NBD in die tijd niet na-leverde.

In 1989 nam de Stichting NBD de Bibliotheekboekhandel Haasbeek over. 'Maartje werd het grote voorbeeld van voortreffelijk geslaagde integratie! (...) Van de Bibliotheekboekhandel Haasbeek in het algemeen en van Maartje in het bijzonder leerden wij bij de NBD hoe je de omgang met de klanten toch een persoonlijk cachet kunt proberen te geven al gaat de communicatie in hoofdzaak via dozen, facturen en de giro,' zo schrijft oud-collega Aart Blom in een In Memoriam op de website van de Vereniging Senioren Landelijke Bibliotheekorganisaties (SLBO).
Oud-collega Marie Louise Groenland voegt daar aan toe: 'Nadat in 1975 de Bibliotheekwet tot stand was gekomen nam het aantal openbare bibliotheken en filialen enorm toe. Na 1975 werden in een provincie als Utrecht, waar ik destijds bij de PBC werkzaam was, jaarlijks zo'n 4 à 6 volksbibliotheken omgezet in een openbare bibliotheek die aan de eisen van de Bibliotheekwet voldeed. Al die "nieuwe" bibliotheken moesten hun collectie fors uitbreiden en hadden daarvoor natuurlijk "ingewerkte" boeken nodig. De NBD leverde nieuwe, Haasbeek leverde bestaand materiaal. Als in Utrecht een bibliotheekje werd omgezet, saneerden we de bestaande collectie en gingen daarna met de vrijwilligers een dag naar Haasbeek om een nieuwe collectie op te bouwen. Die namen we, afhankelijk van de laadruimte in onze auto's mee, of ze werden gebracht. Inmiddels had Maartje de leiding van Boekhandel Haasbeek en zij en haar bedrijf waren bij onze bibliotheekjes zeer populair. Zeggen dat het een klantvriendelijk bedrijf was is een understatement. Toen NBD en Haasbeek in 1989 fuseerden droeg Maartje er mede aan bij dat die fusie een succes werd. 
Maartje was ook na haar pensioen actief in de plaatselijke gemeenschap, in de kerk, in het verenigingsleven... Een heel bijzonder mens en heel geliefd.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie