HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Interieur nieuwe bibliotheek Deventer door Hanratharchitect
28-07-2016
Hanratharchitect zal het interieur ontwerpen van de nieuwe centrale vestiging van Bibliotheek Deventer, die in 2018 moet openen aan de Stromarkt. 
Architect Jan David Hanrath heeft onder andere ook de bibliotheken van Schiedam en Gouda ontworpen.

De Bibliotheek Deventer stelt de visie en inbreng van jong talent belangrijk te vinden. Jan David Hanrath heeft daarom op verzoek van de bibliotheek twee jonge ontwerpers uitgezocht: Florian de Visser en Lotte van Wulfften Palthe.
'Daarnaast werkt Hanrath met het Ministerie van Verbeelding; een samenwerkingsverband dat met opdrachtgevers op zoek gaat naar het unieke karakter van de individuele bibliotheek en vanuit een visie daarop de inrichting ontwerpt. 
De Bibliotheek Deventer gelooft dat haar visie op de nieuwbouw met ingrediënten als Marktplaats voor het delen van kennis en inspiratie, Samen met de stad, en ook de bijzondere collectie, in samenwerking met Hanratharchitect en zijn partners tot zijn recht zal komen. Dat het zal leiden tot een bijzondere en goed functionerende bibliotheek waar iedereen in en uit Deventer zich welkom voelt,' aldus Bibliotheek Deventer in een bericht op haar website.

Het ontwerp van de nieuwe bibliotheek zelf, dat gepresenteerd werd op 18 november 2015, is van de hand van Janneke Bierman van het bureau BiermanHenket Architecten. (Zie voor een impressie van het ontwerp, deze presentatie - pdf.)
Het is de bedoeling dat de nieuwe bibliotheek aan de Stromarkt begin 2018 opgeleverd wordt. Na de zomervakantie wordt begonnen met de sloop van de voormalige SNS-bank op de locatie waar de nieuwe bibliotheek moet komen.

Met het nieuwe gebouw wil de bibliotheek zich profileren als 'Marktplaats voor kennis en inspiratie en Huis voor studie en reflectie', waarbij ook het samengaan van de Athenaeumbibliotheek en de openbare bibliotheek vorm krijgt. Directeur Alice van Diepen in een blog op de website van de bibliotheek:  'We zetten in op jongeren, studenten en zzp-ers die samen of alleen aan projecten willen werken. Dat het een doelgroep is die graag gebruik maakt van een nieuwe stadsbibliotheek bewijzen voorgangers als Amsterdam, Almere en Arnhem. Maar ook de Athenaeumbibliotheek is een aantrekkelijke plek voor jongeren gebleken om te studeren. Met de fusie tussen Openbare Bibliotheek en Athenaeumbibiotheek hebben we in het ontwerp nog meer rekening gehouden met de studiefunctie. (...) Deventer heeft een rijke traditie aan jaar- en weekmarkten. Met de nieuwe Bibliotheek Centrum komt er een permanente marktplaats bij. Eentje voor het delen van kennis en inspiratie. Je kunt er straks je boeken lenen om kennis op te doen, maar je kunt er ook luisteren naar anderen die de kennis al bezitten. Ben je zelf een autoriteit op een bepaald gebied en wil je het met anderen delen dan biedt de bibliotheek straks een podium. Via gesproken woord, geschreven tekst of beeld en multimedia.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie