HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Inspiratie en innovatie. Exclusieve studiereis naar spraakmakend Oslo
08-08-2016
Op zoek naar nieuwe inspiratie en innovatieve ideeën? Dan is dit uw kans. Op 16 en 17 november 2016 organiseert Bibliotheekblad in samenwerking met Alex Talsma (digitectuur) en Aat Vos (architect en creatieve gids) een tweedaagse studiereis naar Oslo. Oslo is momenteel het toneel van indrukwekkende bibliotheekinnovatie. In hoog tempo renoveert de hoofdstedelijke Deichmanske Bibliotek filialen en opent ze nieuwe vestigingen. Ook wordt er geëxperimenteerd met vernieuwende concepten, zowel op inhoudelijk als op technologisch vlak.  
Inspiratie en innovatie. Exclusieve studiereis naar spraakmakend Oslo
Alex Talsma en Aat Vos zullen deze dagen uw gastheren zijn, en u rondleiden langs maar liefst vier recente projecten. Zij zijn nauw betrokken bij deze veranderingen. En voor een deel zijn ze er zelfs als ontwerper medeverantwoordelijk voor. Bovendien adviseren zij de Oslose Deichmanske Bibliotek bij de realisatie van de hypermoderne nieuwe centrale bibliotheek naast het operagebouw in hartje Oslo. Ze hebben daardoor beiden een uitstekende kijk van binnenuit op de processen die achter de veranderingen schuilgaan.

Absoluut highlight van het programma is een bezoek aan de spraakmakende jeugdbibliotheek Biblo Tøyen. Deze bibliotheek is recent uitgeroepen tot het meest innovatieve digitale project in Oslo en heeft een prestigieuze Noorse onderscheiding gekregen. Belangstelling voor dit project, dat het beeld van de jeugdbibliotheek opnieuw definieert, is er uit alle hoeken van de wereld. De gelegenheid om daar zelf een exclusief bezoek aan te brengen wilt u niet missen.

Studiereis Oslo 1 Studiereis Oslo 2

Naast Biblo Tøyen staat een bezoek gepland aan de huidige centrale bibliotheek (waar de focus ligt op tussentijdse verandering, renovatie van de jeugdafdeling en introductie van de nieuwbouw), Furuset House (2000 m2 groot cultuurhuis met een zeer divers programma, veel nadruk op de jeugd en lange, deels onbemande, openingstijden) en Deichmanske Tøyen (de bibliotheek als aantrekkelijke third place). Tijdens een bezoek aan de Nederlandse ambassade vertellen Talsma en Vos uitgebreid over hun werk, en raakt u geïnspireerd door nieuwe digitale mogelijkheden en ruimtelijke ideeën. Het programma wordt afgesloten met een Engelstalige masterclass onder leiding van Talsma en Vos, waarin u de kans krijgt samen met een aantal Noorse collega’s van gedachten te wisselen over de toekomst van de bibliotheek. Deze studiereis is niet alleen interessant voor managers, maar zeker ook voor jeugdbibliothecarissen.

Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar voor de studiereis naar Oslo die Bibliotheekblad in samenwerking met Alex Talsma (digitectuur) en Aat Vos (architect en creatieve gids) op 16 en 17 november organiseert.
Nieuwe aanmeldingen worden op een reservelijst geplaatst. In het geval zich de komende tijd nog afmeldingen voordoen, kunnen mogelijk alsnog deelnemers worden toegevoegd aan de groep.

Zie ook filmpjes:
Biblio Tøyen
Furuset House
Deichmanske Bibliotek Tøyen 

Programma

Dag 1, 16 november 2016
10.00 - vlucht Amsterdam-Oslo
12.00 - aankomst in Oslo
12.30 - transfer per bus
13.30 - ontvangst in de centrale bibliotheek met koffie en lunch
14.00 - rondleiding centrale [grootstedelijke bibliotheek in verandering]
14.45 - transfer naar Furuset
15.15 - Furuset (nieuw cultuurhuis voor de wijk)
16.00 - transfer naar hotel
16.30 - receptie hotel
18.00 - wandeling van hotel naar opera
18.30 - borrel opera
19.30 - diner Ostbanhallen

Dag 2, 17 november 2016
08.00 - ontbijt
09.00 - transfer naar Nederlandse Ambassade
09.30 - verhaal Alex en Aat
10.30 - transfer naar Biblo Tøyen
10.45 - Biblo Tøyen (compleet nieuwe jeugdbibliotheek)
12.00 - lunch Nord
13.00 - Tøyen Existing (de wijkbibliotheek als third place)
13.30 - masterclass met Noorse collega's
16.00 - wandeling tuin
17.00 - transfer naar luchthaven
19.00 - vlucht Oslo-Amsterdam
21.00 - aankomst Amsterdam

(Het programma is indicatief, wijzigingen voorbehouden.)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie