HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Rotterdam opent permanente, interactieve tentoonstelling over Erasmus
16-08-2016
Bibliotheek Rotterdam opent op woensdag 28 september de ‘Erasmus Experience', een permanente, interactieve tentoonstelling waarvoor de collectie met ruim vijfduizend werken van de Rotterdamse humanist Desiderius Erasmus de basis vormt.  
Bibliotheek Rotterdam beheert een erfgoedcollectie van dertigduizend werken, waarvan ruim vijfduizend werken van Desiderius Erasmus (1466-1536) zijn. De Erasmuscollectie en alle overige boeken uit de erfgoedcollecties worden beheerd in de Erasmuszaal. De Erasmuscollectie van Bibliotheek Rotterdam geldt met haar circa 5000 boeken van én over Erasmus als de grootste Erasmuscollectie ter wereld.Tot de collectie behoren zeer zeldzame exemplaren, zoals vier autografe brieven van Erasmus, tientallen eerste drukken en vele geïllustreerde edities van Lof der Zotheid. Daarnaast bezit de Bibliotheek Rotterdam een grote verzameling van vóór 1801 gedrukte boeken die niet direct met Erasmus in verband staan, maar een rijke bron voor onderzoek vormen. 

De Erasmuscollectie vormt de basis van de nieuwe interactieve Erasmus Experience. Aan de hand van een speciaal polsbandje gaan bezoekers met Erasmus het gesprek aan over thema’s als geloof, gedrag en taal, aldus Bibliotheek Rotterdam in een persbericht.

Doel van de tentoonstelling is mensen te laten beseffen dat Erasmus over henzelf schrijft, aldus Bibliotheek Rotterdam. In zijn boeken staat de mens centraal en draait het om  thema’s als 'taal', 'gedrag' en 'geloof' -- thema’s die dagelijks in het nieuws centraal staan. Via de tentoonstelling wil de bibliotheek bezoekers door de bril van Erasmus naar henzelf laten kijken. Centrale vraag daarbij: Wat kan hij nu nog voor ons betekenen? 'Iedereen heeft weleens van Erasmus gehoord, maar weinigen weten eigenlijk wie hij was en wat hij in het leven belangrijk vond. Door middel van verschillende technologische snufjes die in de interactieve tentoonstelling zijn verwerkt, hebben we Erasmus’ werk naar de 21e eeuw gehaald en kan iedere bezoeker van de bibliotheek met hem "spreken",' aldus Djounie Anton, projectleider Erasmus Experience.

De permanente interactieve tentoonstelling is vanaf woensdagmiddag 28 september voor iedereen gratis toegankelijk op de derde etage van Bibliotheek Rotterdam.

2016 geldt voor wat Erasmus betreft als een jubeljaar omdat het dit jaar 500 jaar geleden is dat Erasmus’ Latijnse vertaling van het Nieuwe Testament bij uitgeverij Johann Froben in Bazel verscheen. Bovendien werd Erasmus 550 jaar geleden in Rotterdam geboren, op 28 oktober 1466.
 
Op 26 mei jl werd overigens ook al de klassieke bibliotheek van het Erasmiaans Gymnasium overgedragen aan Bibliotheek Rotterdam. De collectie bestaat uit ongeveer 160 boeken waaronder ook werk van Erasmus. Bibliotheek Rotterdam krijgt de collectie in permanente bruikleen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie