HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Samenwerkingsverband Meetjesland ontvangt Vlaamse Cultuurprijs voor Lokaal cultuurbeleid 2015
14-09-2016
Cultuuroverleg Meetjesland, kortweg COMEET, heeft op 9 september van Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media en Jeugd, de Vlaamse Cultuurprijs Lokaal cultuurbeleid toegekend gekregen. De jury noemt het regionale samenwerkingsverband van 14 gemeenten uit het Meetjesland een model voor lokaal cultuurbeleid. Het samenwerkingsverband werkt rond bibliotheken, erfgoed, lokaal cultuurbeleid en podia.
De bekroning van COMEET vond plaats tijdens de lancering van Cultuurconnect, een nieuwe organisatie met bijzondere aandacht voor de digitale uitdagingen van het lokaal cultuurbeleid, in Brussel. De jury looft COMEET om haar integrale en brede werking. Volgens de jury (pdf) hebben vooral kleinere entiteiten baat bij een inspirerende regionale samenwerking. Een goed samenwerkingsverband toont waar lokaal cultuurbeleid in kleinere gemeenten kan voor staan, aldus de jury. COMEET is daar een goed voorbeeld van. 'COMEET onderstreept het belang van samenwerking, ondersteuning, versterking en begeleiding van het lokaal cultuurbeleid over verschillende gemeenten heen,' aldus minister Gatz tijdens de prijsuitreiking.

COMEET is een intergemeentelijke cultuurdienst en projectvereniging voor 14 gemeenten in het Meetjesland. In het Meetjesland is onder andere een 'regiobib' opgericht, een samenwerking en centralisering van met name back office-taken, zoals collectiebeleid, personeelscompetenties en het uitleenbeleid. Ook is er sprake van een gezamenlijk e-bookplatform waarin de 14 gemeenten vertegenwoordigd zijn. Het gaat om 14 Meetjeslandse bibliotheken en hun afdelingen en uitleenposten: Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot, Wachtebeke, Zelzate en Zomergem. De regio Meetjesland is daarmee op het gebied van bibliotheeksamenwerking een voorloper in Vlaanderen. (Zie ook dit filmpje)

In Bibliotheekblad nr 3 2016 (p. 42-43) verscheen een artikel over de samenwerking binnen de Regiobib Meetjesland.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie