HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OBA gaat samenwerken met New York Public Library
23-09-2016
De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en de New York Public Library (NYPL) gaan samenwerken. Martin Berendse, directeur OBA, en Anthony Marx, president NYPL, hebben daarover onlangs afspraken gemaakt tijdens een werkbezoek in New York. 
De samenwerking tussen beide bibliotheken heeft onder andere betrekking op Engelstalige e-content, internationale collecties en uitwisseling van kennis op het gebied van educatie en maatschappelijke dienstverlening, met als bedoeling de versterking van de maatschappelijke functies van Amsterdamse filialen. Berendse zegt daarover in Het Parool: 'De New Yorkers zijn erg vaardig in het versterken van de maatschappelijke rol van bibliotheken. Ze bieden educatieve programma's, taalles en andere vormen van dienstverlening.' De OBA kijkt daarbij met name naar het New Yorkse model van de community hubs. 'De OBA-website meldt daarover bij wijze van toelichting: 'Net als de OBA heeft NYPL naast een centrale bibliotheek een uitgebreid vestigingennetwerk (in totaal 89 vestigingen op Manhattan, Staten Island en in The Bronx). Deze vestigingen functioneren niet alleen als bibliotheek, maar ook als centra voor educatie en community hubs.Samen met onder meer Waag Society en Pakhuis de Zwijger (ook aanwezig bij het bezoek aan NYPL) werkt de OBA aan een Amsterdamse versie van dergelijke community hubs. Het accent zal hier liggen op educatieve programma’s rond 21e eeuwse vaardigheden, zoals het omgaan met digitale apparatuur, computers en technische creativiteitsontwikkeling.'

Beide bibliotheekdirecteuren gaan verder in gesprek met architect Francine Houben over haar Eye Opener Fonds (pdf), dat ze lanceerde na de toekenning van de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met dit fonds wil Houben bijdragen aan bibliotheekvernieuwing door projecten te ondersteunen die de culturele, economische en maatschappelijke rol van bibliotheken versterken. Het bureau van Houben, Mecanoo, is belast met de ingrijpende renovatie van de hoofdvestiging van de NYPL, het beroemde Stephen A. Schwarzman-gebouw, en het NYPL-filiaal Mid-Manhattan.
OBA-directeur Berendse stelt tegenover Het Parool dat de New Yorkers onder de indruk zijn van de Amsterdamse centrale bibliotheek en bepaalde aspecten van het gebouw aan de Oosterdokskade willen meenemen in de vernieuwing van de twee NYPL-vestigingen die door Houben onder handen worden genomen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie