HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Ook Bibliotheek West-Achterhoek kiest voor boetevrij lenen
27-09-2016
Vanaf 24 september 2016 worden er in Bibliotheek West-Achterhoek geen boetes meer berekend als er geleende materialen te laat worden ingeleverd. Bibliotheek West-Achterhoek treedt daarmee in de voetsporen van verschillende andere bibliotheken die de afgelopen twee jaar reeds overgingen op boetevrij lenen. 
Bibliotheek West-Achterhoek maakte het afschaffen van de boetes bekend tijdens het zogeheten BiebFestival dat de bibliotheek had georganiseerd ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van het multifunctionele gebouw 't Brewinc in Doetinchem, waar behalve de bibliotheek onder andere ook Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Stichting Senioren Ontmoetingspunt en IN-Dans gevestigd zijn.

Bibliotheek West-Achterhoek meldt voor afschaffing van de boetes te hebben gekozen omdat ze niet klantvriendelijk zijn. 'Boete betalen is de grootste irritatiefactor van onze leden. Boete is vaak ook een reden om geen lid te worden of te blijven. Dat willen wij niet. De bibliotheek is voor iedereen,' aldus Bibliotheek West-Achterhoek. 'Door de boetevrije bibliotheek verbetert de dienstverlening van de bibliotheek. Het personeel heeft meer tijd om [de klant] te helpen. Een ander voordeel is dat er voor leden onder de 18 jaar helemaal geen drempels meer zijn om gebruik te maken van de bibliotheek.' aldus een woordvoerder van de bibliotheek. De bibliotheek blijft een uitleentermijn hanteren. Indien het geleende niet op tijd terug is gebracht krijgt de betreffende klant een bericht met het verzoek het geleende materiaal in te leveren of te verlengen.

Bibliotheek West-Achterhoek verzorgt de bibliotheekvoorziening in de gemeenten Bronckhorst, Doesburg en Doetinchem.

Nadat BiblioPlus in 2012 als eerste overging op boetevrij lenen (aanvankelijk als experiment en later permanent), kiezen steeds meer bibliotheken ervoor de boetes af te schaffen. Zo besloten de afgelopen twee jaar Bibliotheek Z-O-U-TBibliotheek Noord-Fryslân, Bibliotheek Nijkerk en Bibliotheek Rivierenland de boetes af te schaffen. Ook alle Groningse bibliotheken hebben onlangs (per 1 september) de boetes voor het te laat inleveren van materialen afgeschaft.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie