HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Alphen aan den Rijn verhuist naar nieuw Aargebouw
05-10-2016
Het college van Alphen aan den Rijn heeft besloten dat de bibliotheek gevestigd zal worden in het nieuwe Aargebouw, dat zal worden gebouwd op de plek van het huidige gebouw De Aar, aan De Vest. Naar verwachting zal de nieuwe bibliotheek over twee jaar haar deuren kunnen openen.
De bibliotheek in Alphen aan den Rijn, een vestiging van Bibliotheek Rijn en Venen, zit al enige tijd in een noodgebouw op het Aarplein en moet hier over uiterlijk twee jaar weg.

De afgelopen jaren zijn er verschillende mogelijkheden voor een nieuw onderkomen voor de bibliotheek de revue gepasseerd. Zo werd eerder gekeken naar de mogelijkheid om de bibliotheek te vestigen in nieuwbouw onder het Rijnplein tegen Theater Castellum. Dit bleek echter te duur. Ook was het voormalige V&D-gebouw in beeld, omdat hier voldoende ruimte is voor de bibliotheek, het Streekarchief en een nieuwe vestiging van de horecaonderneming La Place. De bouwkundige staat van het V&D-pand bleek echter slechter dan voorzien, waardoor sloop noodzakelijk werd geacht en een verhuizing van de bibliotheek binnen twee jaar niet meer mogelijk is.

In het nieuwe Aargebouw aan De Vest zullen behalve de bibliotheek ook het Streekarchief en horeca gevestigd worden.
'Na een uitgebreid onderzoek van verschillende locaties blijkt de huidige locatie van het Aargebouw een uitermate geschikte plek voor de nieuwe centrumbibliotheek in combinatie met het Streekarchief, een fietsenstalling en daarboven parkeren. Door te kiezen voor deze locatie slaat de gemeente meerdere vliegen in een klap. Er kan een nieuw gebouw komen dat aansluit op de wensen van de verschillende gebruikers. Daarmee faciliteert de bebouwing de toekomst van de bibliotheek, die immers gericht is op ontmoeting, educatie, lezen, mediawijsheid, informatie en talentontwikkeling voor alle Alphenaren. Ondersteunende daghoreca maakt deel uit van het programma. De werktitel voor het nieuwe gebouw is ABC, Alphense Bibliotheek en Cultuurcentrum,' aldus de gemeente Alphen aan den Rijn in een persbericht.

'De nieuwe bieb krijgt 2200 m2, meer dan in het V&D-pand,' aldus verantwoordelijk wethouder Kees van Velzen in het AD. De horeca in de nieuwbouw moet een trekker worden á la de Chocoladefabriek in Gouda, aldus de wethouder, die benadrukt dat de nieuwbouw er niet uit moet gaan zien als een 'saai parkeergebouw'. Directrice Hester van Beek van Bibliotheek Rijn en Venen stelt in het AD over de nieuwe locatie waarvoor het college nu definitief gekozen heeft: 'Wij zijn blij met de plek van De Aar. Het ligt vlakbij de huidige stek, lekker centraal en dat hele gebied rond het Thorbeckeplein wordt nu al opgeknapt. Met de horeca wordt het een ontmoetingsplek voor alle Alphenaren.'
 
De nieuwe bibliotheek kost waarschijnlijk zo'n zes miljoen euro. 
Inmiddels is begonnen met de sloop van het oude Aargebouw. Voor het eind van het jaar zal het gebouw gesloopt zijn, waarna wordt begonnen met de bouw van een nieuw pand, waarin de bibliotheek naar verwachting eind 2018 haar intrek zal nemen.

Het plan voor de vestiging van de bibliotheek Alphen Centrum in het nieuwe Aargebouw gaat als collegevoorstel naar de gemeenteraad. In oktober is er een informatiemarkt over de plannen voor Lage Zijde Aarplein, waarbij ook de nieuwe bibliotheek wordt besproken. In november volgt het raadsbesluit, zo meldt het Alphens Nieuwsblad.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie