HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek De Meierij verdwijnt; NOBB en Bieb Den Bosch nemen het over
07-10-2016
Bibliotheek De Meierij, die het openbare bibliotheekwerk verzorgt in de gemeenten Sint Michielsgestel, Vught, Boxtel, Schijndel en Sint Oedenrode, gaat per 1 juli 2017 verdwijnen. Het bibliotheekwerk in Schijndel en Sint Oedenrode zal worden overgenomen door de Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) en dat in Vught en Boxtel door Bieb Den Bosch. Of dat laatste ook gaat gebeuren met het bibliotheekwerk in Sint Michielgestel is nog niet zeker, want het college van deze gemeente wil de gemeenteraad in december twee keuzen voorleggen: Karmac of Bieb Den Bosch, gekoppeld aan een bezuiniging van 200.000 euro (subsidie van ongeveer 450.000 naar 250.000 euro). 
Per 1 januari 2017 gaan Schijndel, Sint Oedenrode en Veghel door een herindeling op in de nieuwe gemeente Meierijstad. Veghel behoort al tot het werkgebied van de NOBB. Deze bibliotheek heeft met Bibliotheek De Meierij en de betrokken gemeenten afgesproken dat bibliotheekwerk in heel Meierijstad ingaand 1 januari 2017 zal worden uitgevoerd door de NOBB.

Bibliotheek De Meierij en de gemeenten Boxtel en Vught hebben soortgelijke afspraken gemaakt met Bieb Den Bosch, ingaand 1 juli 2017. Of Sint Michielsgestel ook meegaat, hangt, zoals gemeld, nog van de gemeenteraad af.
NOBB en Bibliotheek Den Bosch hebben zich bereid verklaard alle medewerkers van Bibliotheek De Meierij met een vaste aanstelling over te nemen.

‘Blij met resultaat’
Op de website van het nieuwsblad Brabants Centrum zegt Geja Olijnsma, na
het vertrek van Marc Jacobs sinds februari interim-directeur van Bibliotheek De Meierij, blij te zijn met dit resultaat. ‘We hebben er hard voor geknokt en ik ben ontzettend blij dat kwalitatief bibliotheekwerk behouden blijft in onze regio en dat alle vaste medewerkers hun baan behouden. Ook onze leden gaan mee over naar de nieuwe organisaties met behoud van de bestaande service en kwaliteit’. Ook het Brabants Dagblad berichtte over de ontwikkelingen. In april begonnen er verkennende gesprekken.

Gemeenschapshuizen
Wat Sint Michielsgestel betreft, zegt Geja Olijnsma samen met Bibliotheek Den Bosch een visie te hebben ontwikkeld waarin bibliotheekwerk in gemeenschapshuizen centraal staat. Anders dan in een advies van Questum wordt wel uitgegaan van professionele krachten, naast vrijwilligers. De gemeenteraad kan 8 december kiezen uit de visie van Bibliotheken De Meijerij en Den Bosch en de visie van Karmac, zo zegt Olijnsma.

Haaren
Tot december 2014 verzorgde Bibliotheek De Meierij ook bibliotheekwerk in de gemeente Haaren. Daar kwam echter in maart 2015 een vrijwilligersbibliotheek. Geja Olijnsma zegt dat Bibliotheek De Meierij in Haaren nog wel op enkele scholen, rechtstreeks ‘de Bibliotheek op school’ (dBos) verzorgt, maar dat de desbetreffende contracten aflopen. Het is dan aan de scholen zelf hoe ze verder willen.

Vrijheid
Olijnsma zegt met veel plezier te werken als interimmer. “Eerder heb ik het in Bibliotheek De Lage Beemden gedaan. Dat was een heel ander soort klus dan deze in De Meierij. Ik was wel blij dat de Raad aan Toezicht me veel vrijheid heeft gelaten in mijn aanpak.’ 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie