HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
CPNB stopt met aantal campagnes
11-10-2016
De CPNB gaat stoppen met verschillende campagnes, zoals Vers voor de Pers, Manuscripta, de bijdrage aan de NOT, Week van het Sportboek, en Week van het Luisterboek, zo blijkt uit het onlangs door de organisatie opgestelde Meerjarenbeleidsplan 2016-2020. De CPNB stelt meer te willen gaan inzetten op het versterken van de verbinding tussen auteur en lezer, en een leven lang lezen. 
In een interview met Boekblad (inlog) stelt CPNB-directeur Eppo van Nispen naar aanleiding van het verschijnen van het nieuwe beleidsplan dat de belangrijkste ambitie voor de komende jaren zal zijn het versterken van de band tussen auteur en lezer. ‘Consumenten hebben ontzettend veel keuze waar ze hun vrije tijd aan besteden. Het is van het grootste belang om de lezers en vooral de jonge lezers, de lezer van de toekomst, op een positieve manier met lezen in aanraking [te] brengen. De boekhandel en bibliotheek blijven daar de belangrijkste kanalen voor. We zullen meer aan activatie die bij deze tijd past doen. Daarnaast gaan we vooral inzetten op de jeugd. We moeten docenten meer betrekken: vooral binnen het voortgezet onderwijs hebben we nog een lange weg te gaan. Literatour is een goed voorbeeld hoe we die doelgroep kunnen betrekken,’ aldus Van Nispen.

Van Nispen stelt in Boekblad dat campagnes in de toekomst ‘publicitair anders ingestoken’ zullen worden, waarbij meer de samenwerking gezocht zal worden met grote partijen buiten de branche, ‘zodat we nog meer mensen bereiken en activeren naar de boekhandel of bibliotheek te gaan’. Van Nispen noemt als voorbeeld het linken van de Kinderboekenweek aan Kinderen voor Kinderen. ‘Zo zullen we per campagne kijken hoe de stroom naar boekhandel en bibliotheek te vergroten.’

Behalve met Vers voor de Pers zal de CPNB ook stoppen met Manuscripta, de bijdrage aan de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), met de Week van het Sportboek en de Week van het Luisterboek. Dat heeft mede te maken met het intrekken van de sponsorgelden door NBD Biblion eerder dit jaar. ‘Eerst konden we ruimhartiger rondstrooien met dingen, maar dat kan nu niet meer. (...) Nederland Leest werd gefourneerd uit de sponsorgelden van NBD Biblion, dus dat is nu wel minder geworden,’ merkt Van Nispen op, verwijzend naar de nieuwe opzet van de campagne Nederland Leest.

Door het intrekken van de helft van het sponsorgeld van NBD Biblion (dat bijna halveerde van 1,2 miljoen tot 700.000 euro voor 2016 en 2017 en dat in 2018 zal eindigen) heeft de CPNB een aantal scherpe keuzes moeten maken, aldus Boekblad. Zo moesten er als gevolg van een reorganisatie zes medewerkers vertrekken. ‘Het beleidsplan was voor de beslissing van NBD Biblion om te stoppen met hun sponsoring al zo goed als rond. Dat laatste heeft er wel voor gezorgd dat we nog scherpere keuzes voor de toekomst moesten maken. Maar met heel veel energie bestormen we de markt. We zijn er allemaal van overtuigd dat er nog veel winst te maken is voor en door boeken,’ zo stelt Van Nispen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie