HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Nijmegen krijgt 'Alles-o-theek'
12-10-2016
In de centrale bibliotheek Mariënburg in Nijmegen zal op woensdag 19 oktober de eerste zogeheten 'Alles-o-theek' van Nederland openen. Gebruikers kunnen er hulp, spullen of kennis lenen of inbrengen.
De 'Alles-o-theek' is een initiatief van de Nijmeegse Deelwinkel, die eerder al periodiek tijdelijk in de bibliotheek aanwezig was met (sinds september 2015) een 'hotspot' en (sinds 8 juni van dit jaar) een 'hangout'.

De gedachte achter de Deelwinkel is dat mensen er zowel goederen als diensten kunnen delen. Gebruikers geven aan wat zij zoeken en de Deelwinkel verbindt de vrager met een aanbieder. Initiatiefnemer Juul Martin zegt daarover: 'Het idee is dat ze op een cadeaubon noteren wat ze voor een ander zouden willen doen. Bijvoorbeeld een tekst schrijven of tuinieren. Wie deze hulp nodig heeft, mag de cheque meenemen.'

Mensen die iets nodig hebben (diensten of goederen) kunnen vanaf 19 oktober wekelijks terecht in de Bibliotheek Nijmegen, vestiging van Bibliotheek Gelderland Zuid. Waar mogelijk worden zij dan direct verbonden aan iemand die wil delen en als dat niet lukt bieden de medewerkers van de Alles-o-theek advies en tips over het delen of verkrijgen van hulp, spullen of kennis.

Juul Martin over de combinatie Deelwinkel en bibliotheek: 'De bibliotheek is al 100 jaar een hotspot als het gaa[t] om het delen van boeken, kennis en muziek en het is dan ook niet meer dan logisch om in de bieb en met de bieb nog meer mensen op weg te helpen te gaan delen. Bibliotheek Mariënburg is voor zover wij weten, de eerste bibliotheek die actief aan de slag gaat met het thema "delen".'
'Het is geen toeval dat de eerste Alles-o-theek opent in De Mariënburg in Nijmegen. Omdat de bibliotheek de oudste deelwinkel is van Nederland. Zij deelt in Nijmegen al meer dan 100 jaar haar kennis met de samenleving. Net als bij de Alles-o-theek is ook in de bibliotheek iedereen welkom. Deze twee gemeenschappelijke delers maken dat de opening van de alles-o-theek in de Mariënburg een logische stap is,' aldus Martin.

Tijdens de feestelijke opening van de Alles-o-theek op 19 oktober is er een speelgoed Repair Café, bezoekers kunnen er leren een eigen minibieb te maken voor in de tuin en meedoen met een Bonanza.
De Alles-o-theek zal iedere woensdag geopend zijn van 13.00 tot 17.00 uur. Bijna iedere week is er tijdens de Alles-o-theek ook een workshop of activiteit onder de vlag van ‘Deelwinkel presenteert..’.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

K. van Hensbergen
13-10-2016 14:58
De  'Alles-o-theek' is een wel heel veelomvattend woord van een verder loffelijk streven naar verbreding van het aanbod.
Letterlijk genomen zou je er dus het hele heelal kunnen lenen en doe ford Knox en de paus er maar bij.
multi-theek is een bescheidener omschrijving, maxi-theek, theek-all, theek-what-you-can-get, theek-plus of om in stijl te blijven: Plus-o-theek.

 
 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie