HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nederland Leest geopend in de Eerste Kamer
01-11-2016
Vandaag is de elfde editie van de campagne Nederland Leest geopend in het gebouw van de Eerste Kamer op het Binnenhof. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, reikte de eerste drie boeken van de campagne uit aan Ankie Broekers-Knol, de voorzitter van de Eerste Kamer, Khadija Arib, de voorzitter van de Tweede Kamer, en minister-president Mark Rutte. 
Nederland Leest geopend in de Eerste Kamer
Nederland Leest kent dit jaar een andere opzet dan de voorgaande tien edities. Er staat niet langer één boek centraal, maar een thema. Er is gekozen voor het thema 'democratie'. Bij dit thema zijn drie boeken gekozen, die tot en met woensdag 30 november door de bibliotheken worden uitgedeeld aan bibliotheekleden en niet-leden. Dat zijn Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabel Allende en Morten van Anna Levander. Voor het eerst is er ook een editie voor scholieren van 10 tot 14 jaar. Zij kunnen in de bibliotheek een exemplaar ophalen van Strijd om Drakeneiland van Lydia Rood.
 
Nederland Leest 1 Nederland Leest 2

Bezoekers van de bibliotheken wordt hun mening gevraagd, voordat zij een van de drie boeken mogen uitkiezen. Dat kan ter plekke, maar ook via de de website geefjemening.nederlandleest.nl. Bibliotheken door heel Nederland zullen in de maand november honderden activiteiten organiseren die te maken hebben met het thema democratie. 

Diverse opiniemakers hebben zich aan de campagne verbonden en hebben een prikkelende column geschreven. Onder hen zijn Stine Jensen, Jort Kelder, Pieter Derks, Petra Stienen, Maarten van Rossem, Joris Luyendijk en Hassnae Bouazza. Bij de drie gekozen boeken hebben schrijver Özcan Akyol, voormalig nieuwslezeres Noraly Beyer en oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet een opiniërende inleiding geschreven.

Op woensdag 30 november organiseren dertien bibliotheken in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut grote slotdebatten waarin heel Nederland kan meepraten over democratie. Verschillende opiniemakers doen hieraan mee, onder wie Frits Bolkestein, Özcan Akyol, Stine Jensen en Dominique van der Heyde. 

Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging van Openbare Bibliotheken).

Foto's: Eimer Wieldraaijer
 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie