HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB reageert op uitspraak Europees Hof inzake leenrecht voor e-books
10-11-2016
De Koninklijke Bibliotheek (KB) stelt in reactie op de uitspraak van het Europees Hof van Justitie aangaande het van toepassing zijn van het leenrecht op de uitleen van e-books contact op te zullen nemen met alle relevante partijen om de wijze waarop de e-books worden aangeboden aan te kunnen passen op de gevolgen van de uitspraak. 
De KB stelt in haar statement dat de uitspraak van het Europees Hof gevolgen zal hebben voor de wijze waarop het e-bookaanbod voor klanten van de landelijke digitale openbare bibliotheek gerealiseerd en gebruikt kan worden. 

In juli dit jaar meldde de KB al scenario's uit te werken naar aanleiding van de conclusie van advocaat-generaal Szpunar van het Europees Hof op 16 juni. De KB meldt daar nu over: 'Voorafgaand aan de uitspraak hebben wij de onderwerpen bepaald die wij willen bespreken met de betrokken partijen (bibliotheken, uitgevers, makers). Uitgangspunt hierbij zal zijn dat we klanten zoveel mogelijk willen laten profiteren van de uitspraak, zonder daarbij de makers tekort te doen of de markt te verstoren. Wij zullen contact opnemen met alle relevante partijen. Vervolgens passen we de wijze waarop de e-books worden aangeboden aan op de gevolgen van de uitspraak'.

De KB wil zo snel mogelijk gesprekken gaan voeren met de betrokken partijen, daarbij rekening houdend met de technische (on)mogelijkheden, de financiële aspecten en de noodzaak om niet marktverstorend te werk te gaan.

De uitspraak van het Europees Hof heeft alleen betrekking op e-books die door bibliotheken worden uitgeleend volgens het zogeheten one copy, one user-principe. De KB stelt dienaangaande: 'Wij denken de klant het best te kunnen blijven bedienen door gebruik te (blijven) maken van ons huidige 'one copy multiple users' model, gecombineerd met de nieuwe mogelijkheid om titels waar geen afspraak voor gemaakt kunnen worden, beschikbaar te stellen via 'one copy one user'.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie