HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Huizen Laren Blaricum krijgt keurmerk Dementie Vriendelijk
17-11-2016
Medewerkers van de front-office van de bibliotheek hebben een training gevolgd in het omgaan van mensen met dementie. Het is een doelgroep die ook elders in toenemende mate bediend wordt, zoals bij de OBA.
‘Eigenlijk zou elke gemeente het keurmerk Dementie Vriendelijk moeten hebben’, zegt directeur Pauline Gmelig Meyling van de Bibliotheek Huizen Laren Blaricum, die het keurmerk als eerste bibliotheek verwerft, geciteerd op de website van de gemeente Laren. ‘In de krant las ik over een juwelier in Huizen die het keurmerk “Dementie Vriendelijk” had gekregen. Bij de bibliotheek krijgen wij allerlei soorten bezoekers. Sommigen zijn verward, sommigen komen met hun mantelzorger.’ Zij nam contact op met Alzheimer Gooi. ‘De voorwaarden voor het keurmerk bleken helemaal niet ingewikkeld. En de training werd door medewerkers als heel nuttig ervaren. Waarom hebben niet alle bibliotheken zo’n keurmerk? Daar ga ik me hard voor maken.’

De training die de frontoffice medewerkers van de twee bibliotheekvestigingen van bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum begin oktober volgden, sluit aan bij de campagne ‘Samen dementievriendelijk', die staatssecretaris Martin van Rijn op 9 mei van dit jaar lanceerde, zo stelt de bibliotheek. De staatssecretaris stelt tot 2020 10 miljoen euro beschikbaar voor het bevorderen van een dementievriendelijke samenleving, met onder andere een campagne, training en gerichte ondersteuning van beroepsgroepen. De campagne, die officieel van start ging op 21 september (Wereld Alzheimer Dag 2016), wil onder meer bevorderen dat bedrijven en instellingen beter omgaan met klanten met dementie. De training van de bibliotheekmedewerkers sluit hierbij aan, aldus de bibliotheek, die zich heeft aangesloten bij Dementievriendelijk Huizen, een samenwerkingsverband van de Gemeente Huizen, Alzheimer Nederland, afdeling Gooi en Omstreken en verschillende instellingen en organisaties.

In 2014 ging Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum reeds een samenwerking aan met woonzorghuis De Oude Pastorie in Huizen bij de realisering van een collectie boeken, aangepaste spelmaterialen en historische films voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De bibliotheek adviseert en ondersteunt bij het aanvullen en toegankelijk maken van de collectie. Deze samenwerking ontstond vanuit het project VoorleesKrachten (dat ook uitgevoerd wordt door Bibliotheek Gooi en Meer en Hilversum), in het kader waarvan met regelmaat voorgelezen wordt in woonzorghuizen en locaties voor dagbesteding voor ouderen. (Zie ook dit filmpje.)

Ook elders heeft de doelgroep aandacht. Zo heeft de OBA sinds 27 oktober een zogenoemd Geheugenkabinet, ingericht met boeken, dvd’s en spellen, voor mensen met dementie en Alzheimer en hun mantelzorgers, waarmee de materialen op één plek in de bibliotheek te vinden zijn. Het Geheugenkabinet kon worden gerealiseerd dankzij een legaat het echtpaar Freese, van wie de man zijn laatste jaren in een zorginstelling doorbracht.

De OBA wil naast het aanbieden van de toegankelijke collectie de sociale interactie versterken, bijvoorbeeld door het samen lezen van een boek uit de collectie door een mantelzorger en een dementiepatiënt te bevorderen.

Vorig jaar ging in de OBA de pilot Muziek op Maat van start. In het kader van dit project kan er een iPod shuffle geleend worden waarop de speciaal voor iemand met dementie uitgezochte muziek is gezet: een wenslijst met maximaal dertig liedjes.

BiblioNu opende op 21 september in haar vestiging in Venray een zogeheten 'dementheek', een plek met informatie en materialen voor mensen met dementie en voor direct betrokkenen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie