HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nominatie voor Overijssels initiatief ThuisTaal
18-11-2016
Het project, bedoeld om taalachterstanden en laaggeletterdheid bij vluchtelingen te bestrijden, is een van de door een vakjury genomineerde initiatieven op dit gebied en dingt mee naar de Nationale Jeugdhulpprijzen 2016.
In ThuisTaal wordt samengewerkt tussen onder meer Rijnbrink, de Overijsselse bibliotheken en de Saxion Lerarenopleiding Basisonderwijs om de taalachterstanden en laaggeletterdheid binnen het gezin te bestrijden.

Het project brengt vluchtelingen in contact met maatschappelijke voorzieningen als de bibliotheek, zo bericht Rijnbrink. Zij vergroten daarmee hun sociale netwerk en ouders leren hun kinderen te stimuleren in hun taalontwikkeling. Studenten maken kennis met de thuissituatie van vluchtelingenkinderen en ontdekken wat de invloed is van een geïntegreerde aanpak thuis en school op de taalontwikkeling.

Zo’n tachtig derdejaarsstudenten bezoeken de komende maanden wekelijks vluchtelingengezinnen op verschillende AZC’s en in Twentse gemeentes. Zij lezen met de kinderen, praten over de boeken en doen talige spelletjes en oefeningen. De studenten passen hierbij in de opleiding geleerde technieken toe en ontwikkelen materialen die thuis en op school kunnen worden gebruikt.

De Nationale Jeugdhulpprijzen gaan naar inspirerende en veelbelovende initiatieven die erop gericht zijn de rechten van vluchtelingenkinderen zo goed mogelijk te behartigen. 

De Nationale Jeugdhulpprijzen bestaan uit twee prijzen, namelijk een publieksprijs en een vakprijs. De vakprijs wordt toegekend door een jury bestaande uit professionals en ervaringsdeskundigen: Naast het bepalen van de winnaar van de vakprijs heeft de vakjury uit de 49 inzendingen zes projecten genomineerd die kans maken op de publieksprijs, waarvoor gestemd kan worden door het publiek. Stemmen is nog mogelijk tot en met 24 november.
De winnaars van de publieks- en de vakprijs worden bekend gemaakt tijdens de Mulock Houwer-lezing op 24 november. De winnaars ontvangen 20.000 euro om te investeren in hun plan of project.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie